АПИ наду 3 пъти - до 2,1 милиона годишно, парите за пътна маркировка в нашия район. Кой ли ще спечели?

Явно битката за новите милиони, ако не е предрешена, ще бъде ожесточена


Досега в Югоизточния район тази дейност извършваше “ПСТ холдинг” за около 700 хиляди лева на година

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви търг за полагане на пътна маркировка в страната. Общата сума, която агенцията е предвидила, е 63 млн. лева – около 2,5 пъти повече, отколкото досега, съобщава “Капитал”. В предходния период АПИ плати за тази дейност 20 милиона лева за 4 години, т.е. средно по 5 милиона годишно. Сега срокът е 5 години, което прави по 12,6 милиона лева на година. Явно боята за маркировката доста е поскъпнала.

Пред медията от АПИ обяснили повишението с това, че досегашният договор от 20 милиона се оскъпил от допълнителни и извънредни плащания. Затова стойността на новия търг била определена на базата на реалните плащания от предходните години.

Дори и така обаче сумата за новите договори е поне двойно по-висока. Данните показват, че на фирмите, които поддържат маркировката досега, за почти 4 години са изплатени около 24.3 млн. лв. Така, ако АПИ ползва за референтни стойности тези суми, то за 5 години реалната стойност би трябвало да е около 31 млн. лв., а не 63 милиона. Освен това няма никаква гаранция, че агенцията отново няма да има “допълнителни  и извънредни плащания”.

Ново е също и това, че този път АПИ е раздпределила по равно сумите за шесте района и така на всеки се падат по 10,5 милиона лева.

Бургас попада в Югоизточния район. Досега тук маркировката се поставяще от “ПСТ холдинг”,  като за 4 години АПИ му изплати за тази дейност 2 818 371 лева, т.е. средно по 704 592 лева на година. Както се вижда, новият победител в надпреварата за боядисване, който може и да е старият, вече ще взима средно по 2,1 милиона годишно – около 3 пъти повече. Така че честито на печелившите!

Кандидатите могат да подават оферти само за две от шестте обособени позиции и ако ценовите им оферти надвишават прогнозната стойност, ще бъдат отстранени. Крайният срок за подаване на оферти е 17 юни.


В категории: Бизнес