Арктически студ на Йордановден в Бургас, само най-смелите ще спасяват Светия Кръст

Колко ще бъдат мераклиите да се хвърлят в ледените морски води - ще стане ясно в 12:00 ч.


Очакваните температури са под и около 0°C, на морската вода - около 6°C


Само най-смелите ще скочат в мразовитите морски води за спасяването на Светия Кръст в Бургас, тъй като се очаква арктически студ на Богоявление (Йордановден) Утре над Черноморието ще има значителна облачност и на места ще превали сняг с умерен северозападен вятър. Очакваните температури са 1°-4°, а в 12 ч., когато ще се извършва ритуалът по хрърлянето на Кръста - 0°. Температурата на морската вода ще е около 6°, показа справка на Флагман.бг.



Вероятно е именно заради ниските температури да е избран часът по извършена на ритуала. Всяка година това се случваше в 11:00 ч. 

Честванията за един от най-светлите християнски празници Йордановден ще започнат още в 08:30 часа с празнична Света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Мераклиите да се включат в надпреварата трябва да имат навършени 16 години, а записването ще се извършва утре от 10:00 до 11:30 ч. пред Моста. Те задължително трябва да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

Точно в 11:30 часа ще стартира литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което традиционно се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрут пл. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Александровска" - ул. "Ал. Богориди" - Приморски парк - Моста, където смелчаците ще очакват Светия Кръст.

В категории: Бургас