Бабикян за неспирния тур на Борисов с джипа: Компенсира щети, доказва, че може и без Цветанов

Борисов показва, че управлението на ГЕРБ може да се провежда по същия фриволен и народняшки начин и от него, смята Арман Бабикян


Ефектът от живото излъчване във "Фейсбук" се събира в рамките на фен-клуба на ГЕРБ, смята експертът по политически пиар

Във вторник станахме свидетели на поредната серия „на живо” във „Фейсбук”-профила на Бойко Борисов. Как може да се тълкува поведението на министър-председателя и лидер на ГЕРБ? Потърсихме за мнение политическия пиар-експерт Арман Бабикян.

- Г-н Бабикян, днес видяхме нов епизод от рекламния тур на Бойко Борисов с джипа из страната, излъчван във „Фейсбук”-профила му. Това принос ли е на премиера в политическия пиар? Виждали ли сте подобно нещо другаде, как си го обяснявате?

- Чак принос в политическия пиар – не бих казал. По-скоро е компенсация за щети, които бяха нанесени след освобождаването на Цветан Цветанов. И е продължение на поредицата от доказателства, че може да се управлява и без него; че може да бъде навсякъде в страната и без Цветанов; че може да наглежда състоянието на нещата – на влак, на кола, на кон, все едно на какво. И че управлението на ГЕРБ не се е състояло от Цветанов, а може да се провежда по същия фриволен и народняшки начин и от него. Така че, грубо казано, това е мероприятие, свързано с компенсиране на щети.

- А това излъчване във „Фейсбук” намира ли според Вас достатъчно голяма аудитория? Защото на живо се вижда, че го гледат само няколкостотин човека. Има ли ефект, е въпросът?

- Ефектът, общо взето, се събира в рамките на донякъде платения, донякъде безплатния фен-клуб на ГЕРБ, и винаги се е намирал в тези рамки. Така че оттук разширение на разпознаваемост или пък на популярност не бива да се очаква, защото той е отдавна известен и познат на публиката в България. Няма смисъл да се обяснява кой е Бойко Борисов на когото и да е у нас и не предлага нещо, което е невиждано. Така че обичайният клуб „заподозрени” са абонирани, за да демонстрират масовост.

- Някои обаче тълкуват, че едва ли не благодарение на това движение на Борисов с джипа ГЕРБ са спечелили евроизборите. Вие смятате ли, че е така?

- Със сигурност не бих откроил само един фактор за това. Факт е, че през последните две седмици Борисов обикаляше страната и раздаваше пари от нашия държавен бюджет, за да прави добро впечатление. Но определено за този резултат от изборите имаше значение и много интензивната работа на самия Цветанов; изключително интензивната работа на кметове и организации по места, които са дълбоко мотивирани да получат доверието му за изборите през есента. На някои от тях беше поставен директно ултиматум – какво трябва да постигнат, което е нормално в условия на васалитет. Т.е. старият принцип – даваш, за да ти се даде - сработи изцяло в политическа партия ГЕРБ. И от друга страна, разбира се, грешките на социалистическата партия и на други политически фактори дадоха тази съвкупност, която резултира в това, което получихме в деня на изборите. Към това не причислявам всички нарушения, платени гласове и т.н., на които сме свидетели константно на всички избори.


В категории: Политика