BG туризмът категорично бие чуждите дестинации: 1,6 млн.туристи срещу 300 хил.

Екскурзиите в чужбина са доста достъпни, но четирима от петима българи предпочитат да почиват у нас


Избралите да почиват само у нас български граждани са 5 пъти повече спрямо избралите да почиват само в чужбина, въпреки многобройните и достъпни оферти за почивка в близките дестинации Гърция и Турция



Сериозен ръст на вътрешния туризъм, отчита ресорното министерство. Над 80% от всички български туристи са избрали да направят поне едно пътуване у нас за годината. Факт, който доказва, че или българинът е оценил предимствата на вътрешния туристически продукт.

Що се отнася до това, колко често той пътува с цел почивка, в страната или чужбина, данните са категорични - 40%. Точно толкова от родните туристи осъществяват поне едно пътуване годишно с цел почивка, екскурзия или развлечение в страната или чужбина.

Това става ясно от доклад на Министерството на туризма, свързан с детайлния анализ на перспективните туристически пазари. Програмният документ бе изпратен до бургаския депутат от БС Петър Кънев, който е председател на комисията по икономическа политика и туризъм в 44-ото Народно събрание.

Доклад препоръчва: Реклама на BG туризма чрез блогъри във Великобритания, билбордове в Скандинавия и ТВ в Русия

Колкото по-млади са хората, толкова по-голям е делът на пътуващите сред тях. И това е разбираемо, те са смели експериментатори на новото, живеят на бързи обороти и опитват от всичко, сочи докладът.

Значителен дял пътуващи има сред хората с висше образование и тези с по-високи доходи. Българите с по-висок образователен ценз са активни в глобалната мрежа, ползват електронни и иновативни услуги  и задоволяват допълнителни потребности чрез пътуванията си. Акцент в поведението им е, че търсят допълнителни продукти и различни видове туризъм, които комбинират.

Данните  сочат, че пътуващите само в България са с по-ограничени финансови възможности, избират най-близките дестинации до населеното място, в което живеят, както и места, на които вече са били.

Най-често практикуваният, от почиващите в страната българи морският, културният, планинският и все по-модерния здравен туризъм – балнео, уелнес и спа.

С повишаване на възрастта делът на нишовия туризъм се увеличава. В този сегмент попадат най-вече петдесетгодишните, които избягват масовите дестинации ѝ в летните месеци. Това са улегнали хора със собствени имоти или почиващи при близки, които комбинират почивката си с алтернативни занимания - еко, културни, спа, лов и риболов и др.

Лятото остава сезонът на дългите отпуски и традиционно любимия сезон за почивка на българите.

Според статистически данни над 2 млн. нашенци са осъществили туристически пътувания в страната и чужбина  само за периода от юли до септември 2017 г. (данните за 2018 година ще са готови до дни)

От тях 1,6 млн. са пътували в страната и само 300 хил. души в чужбина. Малък е процента на пътувалите и в страната и в чужбина.

Избралите да почиват само у нас български граждани са 5 пъти повече спрямо избралите да почиват само в чужбина, въпреки многобройните и достъпни оферти за почивка в близките дестинации Гърция и Турция.

Интересен факт в доклада е, че почивките в страната се организират индивидуално. Причината е недоверието в достоверността и качеството на предлаганата туристическа оферта, ценовата чувствителност  и лесния достъп до информацията в интернет.

За разлика от тях, почивките в чужбина се организират предимно чрез туристическа фирма, зависят от цената и от наличието на свободно време.

Кратките уикенд пътувания се практикуват целогодишно. Най-често са свързани с дългите почивни дни по време на националните празници и са в близки до населеното място дестинации.

В масовия случай българинът отделя време и финансов ресурс за почивка един път годишно. Средната продължителност на престоя е три дни.

В категории: Бизнес