Бойко Борисов и Мария Габриел: Злоупотреби има навсякъде, но само ние подаваме оставки при съмнения

Няма защо да подавам оставка, каза премиерът Бойко Борисов. Той честити в ефира на бТВ рождения ден на кандидата за евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел


Съперниците ни се уплашиха, защото направеното от ГЕРБ няма алтернатива и Мария Неделчева превъзхожда водачите им, каза премиерът

Злоупотреби има навсякъде, но само в ГЕРБ се подават оставки дори при съмнения. Това казаха в „Тази сутрин“ по бТВ премиерът Бойко Борисов и водачът на евролистата Мария Габриел. 

Той честити в ефир рождения й ден. 

„Оставките са пречистване. Никой не се е родил нито премиер, нито министър, нито депутат. По-ненормално е да не дадат оставките, които има проблем. И в другите партии има скандали, но разликата е, че при нас всеки, който е замесен, веднага си подава оставката. Може отсреща да има три къщи за гости, но нашия синковец ще си плати всичко и ще понесе отговорност, а на другите не им пука“, заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпроса дали би си подал оставката той каза, че няма причини да го прави.

„Злоупотреби може да има навсякъде. Важно е да се вземат мерки и да има прозрачност. Всеки си носи отговорност. Бихме искали да видим това и при другите представители на политическата класа“, каза пък Мария Габриел. 

„Не се притеснявам от мръсна игра, защото казваме ясно и се носи отговорност. Злоупотреби има навсякъде. Важно е държавата да не ги замазва. Това в държавата не е така. Европейската комисия ще продължава да следи какво се случва“, добави тя.

„Излезе доклад на Европейската сметна палата през миналата седмица. Спрямо докладваните опити за измама България стои много добре – 0,12% пред страни като Франция, Германия, Холандия, Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой евросредства отново сме в златната среда, изпреварвайки държави като Франция, Италия и Унгария“, заяви Габриел. 

„За Костинброд не помните ли каква лъжа беше? Какво ни направиха последния ден, когато не можеше да се реагира?“, попита пък премиерът. 

„Станишева и Мая Манолова занесоха сигналите в прокуратурата и изведнъж медиите гръмнаха за автобуси с двойни дъна... Това е хибрида, в който са най-добри. Те нямат друг шанс. Понеже в учебника на КГБ пише, че най-добрия начин да унищожиш един човек, е подбереш избрани истини за него и след това да ги съчетаеш в комбинация. А в листите на другите партии има много техни представители“, добави той.

„Тръгна информацията за Костинброд и ГЕРБ губи 6%, а след това се оказа, че нито има фалшиви бюлетини, нито автобуси с двойни дъна“, припомня Борисов. 

„Имаме информация. В четвъртък – петък ще видите. Готвим се за реакция. Виждат, че няма какво да направят. Разчитаха със злоба, със злъч, с компромати, ще разклатят партията, но на дебата за водачите на листи се показа, че Мария Неделчева в пъти, в класи превъзхожда. Те се уплашиха, защото направеното от ГЕРБ няма алтернатива. Нашата листа е с компетентни, знаещи и можещи лица. Те са се доказали“, добави той.

Ние сме инициаторите на това да има общ европейски прокурор, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Нека да си припомним, че по време на българското европредседателство имаше два ключови конференции, които дадоха облика на европейксата прокуратура. Първата бе през януари 2018 и беше за сътрудничеството с другите агенции ОЛАФ и Европол, а през март се обсъдиха детайлно правомощията и включително начина за избиране на европейския прокурор“, каза пък Мария Габриел.

„Тогава заместник-генералният директор на Дирекция „Потребители и правосъдие“ каза една българска поговорка „Сговорна дружина планина повдига“. Това означава, че е необходимо всички да положим усилия, за да може България, която е работила за ефективна, силна и независима европейска прокуратура, да започне да работи“, добави тя.

„Спомням си първата среща с Бойко Борисов през 2008 г. В ГЕРБ ме доведе това, че е единствената партия, която в България не се е появявала заради избори и единствената, която се е структурирала от местното ниво. Местните структури, връзката с хората и грижата за всяко населено място са ни силата“, заяви кандидатът за евродепутат. 

„Бях научен изследовател във Франция. Изучавах партиите в три държави в ЕС и ГЕРБ привлече вниманието ми“, добави тя. 

„БСП са свикнали да държат цялата съдебна власт, искат да са съдниците и да раздават правосъдие, но когато го правят, Белене отеснява. Съдбата на политическите затворници е горчива и вчера на нашата среща репресирани питаха „Защо ние не им отговорихме по същия начин“, каза Борисов.

Той уверява, че няма да вика магистрати за консултации, тъй като това би било намеса в съдебната власт. 

На въпроса дали се притеснява от проверката, която започва в чужбина прокуратурата на имоти и на офшорни фирми, премиерът отговори, че отдавна е помолил за това. Очаквам каквото има, да се извади и да се каже, добави той.

„В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя, а в Барселона – на Сашо къщата и казват, че съм бил собственика, а си има нотариален акт. Това го правят години наред, а не мога да кажа на човека да си продаде имота“, сподели Бойко Борисов. 

„Имам си къща в Банкя. Там си живея и там ще си умра, а барселонската е на Сашо Чаушев. Поканете го и го вижте“, призова той.

„България е изпълнила всички критерии за Шенген, но въпросът за членството ни остава, защото има една държава егоисти, които си казаха каква е причината. Понеже Гърция не се справя с мигрантския поток, а България успя. Ако България влезе в Шенген, тогава мигрантите през Гърция, България и Румъния заминават директно за Холандия“, коментира Борисов. 
Страхуват се, че се справяме понеже поддържаме отношения с Турция и нашият миграционенн натиск е нула. В една друга ситуация няма какво да ги спре и ще прегазят България“, добави той.

„Беше направено много, за да може да изпълним критериите за еврозоната. И сега имаме валутен борд. Ние все едно сме в зоната, а това, което нямаме, но искаме, е правото на глас. Затова е важно да сме в еврозоната. Работи се много добре в тази посока“, каза пък Габриел. 

През юни чакаме решение за еврозоната и за мониторинга, а за Шенген – през юли, добави премиерът. 

Очаквайте продължение!