Борисов: Цветанов не се съгласи да работи в централата на ГЕРБ като редови член, затова напуска отвсякъде

Когато направих ГЕРБ, бях с 90% рейтинг - и магаре да бях вързал, щяха да го изберат, обяви днес ядосано Борисов след въпрос за Цветанов


Лидерът на ГЕРБ се ядосва след въпроси за ролята на досегашната му дясна ръка

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е имало трети вариант за партийното бъдеще на Цветан Цветанов. Както изглежда, между двамата се заформя напрежение.

Вчера Цветанов каза, че предложил на лидера си два варианта, а Бойко Борисов му дал трети, на който обаче Цветанов не се съгласил.

Днес Борисов събра местни партийни ръководители в централата на ГЕРБ в София.

След това той коментира пред репортерите сърдито: „Няма трети вариант. Вариантите бяха – напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член. Той това не се съгласи и избрахме другия вариант – напуска отвсякъде. Така че, какъв вариант трети или четвърти?!”

Лидерът на ГЕРБ каза, че на 7 юли ще има конгрес на ГЕРБ, на който щяла да се приеме оставката на Цветан Цветанов, както изисквал уставът.

От думите му стана ясно, че партията ще остане с двама заместници. Това към момента са бургаският кмет Димитър Николов и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Цветанов нямало да бъде заместен от конкретен човек, а от Изпълнителната комисия на партията, която Борисов призна, че към момента действала на практика „проформа”.

Повече власт щял да има и административният секретар, който щял да движи техническите неща, докато Борисов се занимавал с „премиерството”.

Бойко Борисов повтори, че не е доволен от някои структури – той посочи Ямбол, Плевен и Добрич.

След седмица пак щял да събере местните ръководители на ГЕРБ. Сега искал да ги успокои, че там, където се е работело добре, нямало да има промени.

Борисов днес им казал, че ще се създаде партиен орган за вътрешен контрол в ГЕРБ „за сигнали, жалби, оплаквания”.

Случващото се в партията сега било очаквано.

„Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха на моменти с мене. Дет’ се вика, винаги народът ми е давал кредит на доверие и аз много внимателно винаги съм разчитал какво се иска от мене”, добави Бойко Борисов.

След въпрос дали ще му е трудно без Цветанов предвид предстоящите местни избори, Борисов видимо се ядоса: „Дайте да си говориме сериозно малко по тия теми! Всеки си има теми... Разбира се, аз благодарих в последното изречение за свършеното от колегата. Така че дотолкоз. Но не помните ли, аз влязох в избори, когато направих ГЕРБ, с 90% рейтинг. Да не кажа, магаре да бях вързал за депутат, те ще го изберат. Айде стига... продължите с тези глупости сега!”

След въпрос дали Томислав Дончев ще му стане заместник (в ГЕРБ), Борисов отрече: „Не! Той е член на Изпълнителната комисия, вицепремиер и това, което мисля занапред, е как да разделя и постовете – да не бъдат примерно кмет и областен ръководител, министър и областен ръководител. Така че имаме време до местните избори да си направиме анализ.”


В категории: Политика