БСП показва възходящ тренд в Бургаско, на кметските избори ще издигаме и външни за партията лидери

Като знам правилата в управляващата партия, Димитър Николов пак ще се кандидатира за кмет на Бургас, прогнозира Петър Кънев


Най-решаващ на евроизборите беше административният натиск и организираният вот, смята депутатът от „БСП за България“

Петър Кънев е на 65 г., депутат четвърти мандат от БСП. Водач на червената листа в Бургаска област на последните два парламентарни вота. Потърсихме го за политически коментар по повод преминалите евроизбори.

- Г-н Кънев, какъв е Вашият анализ за представянето на БСП в Бургаска област на преминалите евроизбори?

- Аз искам да благодаря на „Флагман“, защото вчера (вторник – б.а.) излезе един според мен много професионално направен анализ на постигнатото от БСП на тези избори в Бургаска област. Много приятно впечатлен съм от това, което прочетох, защото в анализа никъде нямаше внушения или манипулации, а беше просто един набор от числа, които показаха, че действително БСП в региона върви в един възходящ тренд. Ще спомена само две числа. Вдигнахме общия брой гласували за нас с над 3000 човека в сравнение с предишните евроизбори. И само преди две години разликата между БСП и ГЕРБ беше над 20%, а в момента е само 8%. За мен резултатът е добър като работа на всички структури в Бургаска област.

- Защо обаче в национален план БСП пак не успя да победи ГЕРБ?

- Тепърва ще се правят сериозни анализи. Но на мен ми се струва, че започнахме доста рано нашата кампания – електоратът ни се поумори. Второ, малко изгубихме баланса с добрите и лошите новини. Мисля, че малко прекалихме с негативната енергия, която привнасяхме. И трето, може би пък малко пренебрегнахме предупрежденията, че само един „Апартаментгейт“ трудно ще донесе победата. Но действително за втори път, имайки предвид и парламентарните избори през 2017 г., при едни сравнително добри позиции в началото на кампанията приключваме със загуба. От друга страна, без да звучи като някакъв популизъм, ние сме единствената партия, която увеличи с около 50 000 гласа резултата си в сравнение с предишните евроизбори. ГЕРБ падат с близо 100 000, при ДПС също има много сериозен спад. Да, колкото и да ни се искаше да имаме шест представители в Европа, те са само пет, но пък досега бяха четири. Така че има плюсове, с които излизаме от тази кампания. Според мен не успяхме да уцелим баланса, но мога твърдо да кажа, че т. нар. корпоративен вот отдавна вече не е вот на корпорациите, а е вот, който се организира от всяка една управляваща партия с хора, които са на заплата или под влияние под някаква форма – финансова или друга, на кметове, общински, областни, държавни структури и т.н. И този път това беше много силно изразено. Дай Боже следващия път да победим!

- Дали беше решаващ обаче този корпоративен вот?

- За мен най-решаващ беше административният натиск и организираният вот.

- По време на кампанията успяхте ли да обходите много места в Бургаска област?

- Бяхме почти навсякъде. Може би съм в дълг само на Руен, но знаете, че там традиционно ДПС си присъстват много силно. Факт е, че в пет общини БСП е първа политическа сила. В две други общини - Средец и Камено, разликата между нас и ГЕРБ е около 100 гласа. Това показва, че БСП е в един възходящ тренд. Според мен причините са две - действително сериозната работа на ръководството и на всички структури на БСП в областта; но втората и по-сериозна за мен е ерозията в управляващата партия. Десет години във властта неминуемо водят до една ерозия в доверието. Като добавим и скандалите, нещата за кметските избори стават сложни за предвиждане.

- Какви са Ви впечатленията от работата на структурите на БСП?

- След края на тази изключително тежка кампания искам да им благодаря. Пет години вече работя с колегите от областната и общинските структури на БСП в Бургаско. Впечатлен съм от изключителния хъс и желание за пробив, които всички те имаха в тази кампания. Не успяхме, но резултатът, който постигнахме в Бургаска област, мисля, че е обнадеждаващ.

- А променят ли се настроенията сред избирателите? Какви са Вашите впечатления?

- Избирателите до голяма степен, като изключим твърдите ядра (тези 2 милиона, които гласуваха все пак на тези избори) са отчаяни от политическата класа. Вие сами го виждате. Аз нямам никакво друго обяснение защо във Франция, Германия, Италия, даже и в съседна Румъния гласуват по над 50%, а в България - едва около 30%. Всички ние трябва да се замислим защо е така и докога ще продължи това.

- На кои места в Бургаско виждате открояващи се политически лидери от БСП с потенциал на управленци?

- На този въпрос съвсем естествено няма да ви отговоря конкретно. Но истината е, че в няколко общини разполагаме с много силни хора. И при всички случаи на бъдещите номинации за кметските избори ще разчитаме не само на членове на нашата партия, но и на изявени лидери, които могат да получат широка подкрепа.

- Ако Димитър Николов не се кандидатира за четвърти мандат, ще се увеличат ли шансовете на БСП да спечели кметските избори в Бургас?

- Като знам правилата на работа в управляващата партия, въпросът ви е излишен и риторичен?

- Защо? Смятате, че Николов пак ще се кандидатира ли?

- Да, естествено.