Бургас и Пловдив в битка за нов 30-хиляден стадион

Министър Красен Кралев каза, че новите стадиони ще са три, като единият ще е в столицата, а другите два - във Варна, Бургас или в Пловдив


Спортният министър Красен Кралев каза, че ако имаме кандидатура за европейко първенство с Гърция, Румъния и Сърбия, ще се построят три стадиона

Нов национален стадион с капацитет за 40 000 души и два по-малки за около 30 000 ще се построят у нас, ако България кандидатства заедно с Гърция, Румъния и Сърбия за европейско първенство по футбол. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ спортният министър Красен Кралев. Той съобщи, че Бургас, Пловдив и Варна са одобрени, но намекна, че за единият стадион вече е решено да е в морската столица, тъй като там в момента се строи спортно съоръжение за 23 000 души и с малко инвестиции може да се разшири.

Четири варианта за нов стадион на Бургас, вижте кои предложения обсъдиха кмет и министър
Министърът призна, че още кандидатура няма, но за първи път се подписва официален документ, който изразява намеренията на четирите държави да кандидатстват заедно за домакинство на европейско или за световно първенство. Той намекна, че гърците са много предпазливи и най-вероятно на Балканите няма да има световно първенство по футбол. 

Строим стадион в Бургас за Мондиал 2030?
Кралев заяви, че има изисквания не само за стадионите, но и за летищата, за железопътния транспорт и магистрали. 
„Ние сме подготвени. Единствено Румъния има един добър стадион, тъй като те ще бъдат домакин на следващото европейско", добави той.
„Трябва да имаме за световно първенство 16 стадиона, за европейско - 10. За световното трябва един 80-хиляден, два 60-хилядни и 13 40-хилядни. За европейското - 60-хиляден, два 50-хилядни, три 40-хилядни и четири за 30 хиляди души. От чисто икономическите параметри, които касаят България, пък и наследството, което трябва да остане, трябва да направим два от 30 хиляди и един от 40 хиляди - максимално ниската инвестиция“, заяви Кралев.  
„Този стадион трябва да се използва от няколко футболни отбори. Няма как да построим стадион, а местните отбори да играят на друг терен. Тогава се обезсмисля всичко“, каза още той.


В категории: Спорт