Бургас окончателно се сбогува с 8 дестинации на „Райънеър”, но готви пробив на британския пазар, чака се и „Уизеър”

Най-голямата британска авиокомпания избра Бургас, за да стъпи на българския пазар


Изпратили сме писмо до унгарската компания, очакваме техния отговор, каза кметът Димитър Николов


Летище Бургас окончателно се сбогува с 8 от 11-те дестинации на „Райънеър”. По всичко изглежда, че за Сезон 2019 ще бъдат подновени само полетите до Варшава ( започват от 1 юли, б.а.), Краков ( от 2 април) и Братислава (от 6 април).

Кметът Димитър Николов уточни, че очакват решението на лоу-кост авиопревозвача, но засега нямат ясни сигнали, че са готови да удължат и друга част от програмите си до България. На представянето на бюджета на Бургас за 2019 година преди два дни за пръв път градоначалникът намекна какво всъщност спира инвазията на „Райънеър” към Южното Черноморие – липсата на достатъчно самолети и пилоти, което е глобален проблем за нискотарифната компания Майкъл О'Лиъри. 

„Райънеър” отмени над 200 полета в Европа заради стачка

Райънеър потвърдиха, че от началото на пролетния сезон продължават със своите полети, но търсят възможност за обезпечаването на нови машини”, уточни кметът. Той допълни, че в последния работен ден на изминаващата година, е изпратил писмо до друг от лоукост превозвачите.

Днес (28 декември, б.а.) изпратихме ново писмо до „Уизеър”, с което ги известяваме, че сме с протегната ръка и осигуряваме средства в партньорските програми за финансиране на полетите до Бургас. Готови сме на кофинансиране на тези полети”, подчерта Димитър Николов.

Малко вероятно е „Уизеър” да стъпят по-сериозно в Бургас, защото само преди няколко дни представиха програмата си за полети от Варна, а както стана ясно, те са били насочени към северния морски град от концесионера на летището – „Фрапорт”, който стопанисва и бургаския терминал.

Натовареността тук е доста по-сериозна особено през летните месеци, заради което компанията е била насочена към Варна и там ще изпълнява полети до 14 дестинации – Италия, Израел, Холандия, Австрия, Германия, Франция, Дания и Кипър.

Добрата новина е, че Бургас привлече друг известен авиопревозвач – британската Jet2, която от началото на май ще изпълнява полети до Белфаст, Бирмингам, Нотингам, Лийдс, Лондон, Манчестър и Нюкясъл.

И миналата година Бургас бе най-атрактивна дестинация за поляците и словаци, заради което не се очаква туризма да загуби сериозно от спрените полети на Райънеър в началото на сезона. Известен спад може би ще се отчете през септември, когато необичайно много италиански туристи дойдоха в Бургас с полети от Милано. Това бе предпочитана дестинация и за много българи, но ирландската компания очевидно няма да я обезпечи през следващата година. 

Ще е любопитно да се анализират и данните за потока на британски туристи в началото на май и дали Бургас ще успее да ги спечели като дестинация, или те ще изберат Слънчев бряг. Още от сега хотелиерите и ресторантьори в Слънчев бряг се готвят да отворят доста по-рано от очакваното, големите дискотеки – също. Бургаският бизнес засега е по-предпазлив в тази посока и очаква данни за резервациите в началото на идната година.

В категории: Бизнес