Бургаска депутатка влиза в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Ивелина Василева заема мястото на Данаил Кирилов, който стана министър на правосъдието


Новият пост на Ивелина Василева бе одобрен на последното заседание на Народното събрание

Ивелина Василева влиза в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бургаската депутатка от ГЕРБ засега ще е заместващ представител на постоянната делегация на Народното събрание (НС) към ПАСЕ.

Решението за избора на Василева бе взето на последното пленарно заседание на парламента заедно с ред други размествания, най-вече в различни комисии на НС.

Бургаската депутатка ще заеме мястото на юриста Данаил Кирилов, който от началото на април вече не е народен представител, след като стана министър на правосъдието.

ПАСЕ е един от двата главни органа на Съвета на Европа. Нейните препоръки в областта на човешките права имат значителна тежест в контекста на европейската политика.

ПАСЕ се състои от общо 642 членове – 321 постоянни и 321 заместващи. Асамблеята заседава в четири сесии годишно. 

Българската делегация съответно се състои от шестима основни представители и шестима заместващи. Неин ръководител е депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

Ивелина Василева вероятно ще заеме мястото на Данаил Кирилов в Правната комисия на ПАСЕ. Очаква се тя да получи акредитация и за Комисията по социални въпроси, здравеопазване и устойчиво развитие. 

Първото участие на Василева се очаква да е в края на септември или началото на октомври, когато ще е следващата сесия на ПАСЕ. 


В категории: Политика