Бургаски депутат след среща с Путин: Наблегна на руските паметници в България - благодари, че се грижим за тях

„Румен Радев постави доста остро пред Путин въпроса за цената на руския газ“, каза Петър Кънев (вляво)


Петър Кънев е в делегацията на президента Радев на Петербургския международен икономически форум

Румен Радев постави доста остро пред Путин въпроса за цената на руския газ“. Това каза бургаският депутат Петър Кънев, който е в делегацията на президента на България в Русия.

Те участват в Петербургския международен икономически форум, в който свои представители имат десетки държави и стотици компании от цял свят.

От президентството днес съобщиха за срещата на българската и руската делегации.

Сергей Лавров за първи път се появи на среща с българска делегация, каза опитният бургаски депутат Петър Кънев (вляво)

Петър Кънев сподели впечатленията си пред „Флагман“.

Радев поставил въпроса за цената на руския газ.

Каза, че има доста голямо раздижване на газовите пазари в момента и че вече има най-различни доставчици, особено когато разполагаш с интерконектори. Руският президент Владимир Путин между другото много категорично каза - ще купувате оттам, откъдето ви е по-изгодно“, заяви Кънев.

Срещата продължи около час, което не е малко. Путин наблегна на руските паметници в България. Благодариха, че се грижим за паметниците. За тях това е много тежка тема. Благодари за отношението, което имаме към тях. Каза и че догодина се надява на общи мероприятия да отбележим 75 години от Деня на победата във Втората световна война“, обясни Петър Кънев, който има около 20-годишен опит с подобни делегации в Русия.

Той е впечатлен, че за първи път на срещата се появил и външният министър Сергей Лавров.

От руската страна присъствал и специалният съветник на президента по външата политика, който по думите на Кънев е изключително силна фигура.

„Бяха и Денис Мантуров – министър на икономиката, промишлеността и търговията, който е председател на смесената българо-руска комисия, както и Александър Новак – министър на енергетиката; беше Алексей Милер – шефът на „Газпром“, беше и Алексей Лихачов – шефът на „Росатом“. Аз ги изреждам неслучайно, защото това са възловите теми, по които се въртят основните въпроси“, коментира Петър Кънев.

Всъщност главните теми били три.

На първо място - напредъкът около АЕЦ „Белене“.

„Обсъждаше се най-вече поканата до ръководството на „Росатом“ за инвестиционен посредник, финансов посредник, мениджър и т.н. от страна на българското правителство в лицето на министър Теменужка Петкова. Защото на всички е ясно, че който и да бъде в този проект, без руската страна той не може да бъде осъществен“, категоричен е депутатът от „БСП за България“.

Втората тема била газовият хъб.

„Информирани бяха руснаците, а и Милер вече прекрасно знаеше, за интерконектора с Гърция, който се прави; за нашето желание да ползваме няколко милиарда куб. метра евентуално от Азербайджан през Гърция. Информирани бяха за това, че България за първи път е закупила през холандска фирма американски газ – т.нар. LNG, разбира се много малки количества“, разказа Петър Кънев.

Тогава Путин заявил, че можем да си купуваме газ, откъдето ни е изгодно.

Повдигната била и традиционната тема за лицензиите във връзка с производството на оръжия по руски патенти от българските военни заводи.

В нашата делегация Петър Кънев бил в качеството му на председател на икономическата комисия в Народното събрание.

На срещата с руснаците присъствали още вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, българският посланик, главният секретар на президентството, както и представител на Министерството на външните работи.

На Петербургския икономически форум, който бил наричан и „Северния Давос“, тази година имало над 10 000 участници, гости и делегати от 150 държави.

Специални гости били държавните глави на Китай, България, Словакия, министър-председателите на Армения и на още няколко страни.

Утре Румен Радев се очаква да направи изказване в президентския панел на форума.

Предстои ни и среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Много интересна ще бъде срещата ни и с новия министър-председател на Армения Никол Пашинян, защото след 20 години царуване на една и съща група хора най-накрая през т. нар. нежна революция нещата там вече са по-различни“, каза още Петър Кънев пред „Флагман“.


В категории: Политика