Бургаски експерт съветва: Ако видите просещи деца по улиците не им давайте пари!

Подобни циганчета миловидно ще ви гледат и подават чашка за стотинки, но не им давайте пари, а сигнализирайте на властите


Много често тези средства не се използват по предназначение – родителите ги взимат от децата, каза Таня Колева от Дневния център за работа с деца по улиците


Ако видите по улиците на Бургас просещи деца, не им давайте пари, не е това начинът да им помогнете.

Това съветва Таня Колева, директор на Дневния център за работа с деца по улиците пред колегите от Радио Фокус. Експертът е категоричен: Родителите много често злоупотребяват с изпросените от децата им пари, вземат им ги и почти не им оставят нищо.

„Ако искате да им помогнете бихте могли да им закупите храна или дрехи, например. Много често средствата, които хората им дават, не се използват по предназначение – родителите ги взимат от децата, оставят им стотинки. В повечето случаи децата използват тези пари, за да си купят бронз. За предотвратяване на този проблем работа започнахме още през 2005 г. Имаше периоди, по време на които употребата на бронз намаля, но сега наблюдаваме отново нейното ескалиране”, каза Таня Колева.

„Приканвам всички граждани на Бургас, когато видят такова дете в центъра на града или пред църквите, да не им дават финансови средства, а да сигнализират на телефон 112”, допълни още Колева.

Директорът на Дневния център за работа с деца по улиците уточни, че ако в рамките на година спрямо даден родител има съставени 3 протокола, че децата му просят, той се подвежда под наказателна отговорност.Миналата година майка от ромски произход е била осъдена с условна присъда, а друга е получила пробация. 

„Правилният път е да се подаде сигнал до полицията. Не би трябвало гражданите да се страхуват. Все пак, според Закона за закрила на детето сме длъжни, когато видим дете в риск, да подадем сигнал. Родителите могат да бъдат глобени финансово, но често пъти санкцията не може да бъде взета, тъй като средствата, които получават тези семейства, са социални помощи за детето и няма как да бъдат иззети. Актовете и решенията на съда обаче, имат по-голяма тежест, затова сигналът към полицията е най-практичното решение”, уточни Колева.

Тя разкри, че капацитетът на управлявания от нея център е 15 деца, в момента са били 14. Те са задържани за просия в Слънчев бряг. Малчуганите са основно от кв.”Победа” и кв.”Горно Езерово”.

В категории: Животът