Бургаските пенсионери – най-здравите пенсионери в България

Бойко Борисов се възмути в "Панорама", че в Бургас делът на инвалидните пенсии бил 6%, а в Силистра - 30%


Делът на инвалидните пенсии в областта е най-нисък 


Аз съм убеден, че ТЕЛК-овите… има нарушения там. Сега сме възложили най-внимателно да се изследват, защо примерно в една област като Силистра има близо 30% хора с инвалидни пенсии, а примерно в Бургас са 6%. Защо във Враца и Монтана са 27-28%, а в други са 6-7%? Ще ги изследваме тези неща, ще провериме как са давани, но без да тръгваме рязко в тази посока, защото действително хиляди хора имат нужда от тази подкрепа, но има и други, които злоупотребяват. Ние трябва да направиме така, че хората да са убедени, че, когато от данъците им отиват пари за тези ТЕЛК-ове, са на правилните места – на действително болни, нуждаещи се хора.”
Думите са на премиера Бойко Борисов и са изречени пред „Панорама” на 14 декември 2018 г.

40 дни по-късно прокуратурата и МВР дават съвместна пресконференция, за да оповестят „информация по образувани преписки и досъдебни производства във връзка с неправомерно получаване на инвалидни пенсии и свързани с това социални услуги”.

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев около 70% от стотиците разпитани през последните две седмици хора, не знаели от какво са болни, какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК (Териториалните експертни лекарски комисии), били ли са хоспитализирани и т.н. Реалният резултат бил, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се.

„За инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях”, каза още Гешев.

Той посочи областите Силистра, Разград, Перник, Монтана, Габрово и Враца като пример за голям дял на инвалидните спрямо общия брой пенсии.
След анализа на информацията се очаквало и повдигане на обвинения.
Проверки обаче щяло да има и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски.

Къде стои Бургас?
„Флагман” поиска актуална информация от Националния осигурителен институт (НОИ). От там бяха любезни да ни предоставят ексклузивно последните актуални данни – към 31 декември 2018 г.

Статистиката показва, че действително Област Бургас е с най-нисък процент на инвалидните пенсии.
Не са обаче 6%, както казва Бойко Борисов, а са над 2 пъти повече.
Точно 13,89% е делът на пенсиите за инвалидност спрямо общия брой на пенсиите от Държавното обществено осигуряване в Бургаско.
Следват Стара Загора (14,22%) и Велико Търново (14,55%).

На обратния полюс е Силистра. Там делът на инвалидните пенсии е 30,28%. След това са Разград с 26,14% и Кърджали - 22,42%.
Прави впечатление, че и в трите области има голям процент турско етническо население – там ДПС е много силно. Друг е въпросът дали това има връзка с големия брой инвалидни пенсии и доколко той се дължи на фалшификации и злоупотреби.


              Справка: НОИ

В категории: Бургас , Здраве