Бургазлии питат: Как ще минават бус ленти по бул. „Демокрация” между Гъбката и Чадъра, тясно е! (СНИМКИ)

Улесняването на градския транспорт до ул. „Булаир” е логична стъпка, но как точно ще се изпълни, след като булеварда е еднолентов


Автомобили и автобуси се влачат в колона по един, тъй като няма място, как ще се разшири улицата, недоумяват още те


Как ще бъдат организирани новите бус ленти по бул. „Демокрация” в участъка между Чадъра и Гъбката и между Гъбката и ул. „Буларир”?

Този въпрос зададоха паралелно няколко бургазлии на Флагман.БГ във връзка с плановете на администрацията да разшири обхвата на бус лентите в града.

Питането не е лишено от смисъл, тъй като там в действителност пътните платна са тесни – еднолентови и не позволяват преминаването на повече от 1 автомобил в едната посока.

Тук от край време движението се извършва в една лента. По средата между двете платна има градинка, която се води пешеходна зона и където има стари дървета. Реално тази зона не се използва от бургазлии от години, но възниква въпросът: Тя ли ще бъде премахната, за да освободи място за новата организация на движението?”, това пита още нашият читател Георги М.




Очевидно тук няма място за двулентов път в сегашното състояние на участъка

Флагман.БГ се свърза с Община Бургас, за да установи какви са плановете на администрацията за участъка. От там уточниха, че за момента идеята е в изключително начална фаза. Още не е изготвено проектно предложение от фирмата, спечелила поръчката – софийската „Инфра Експерт” АД.

Срокът за цялостното изпълнение на проекта е 545 дни. Още не сме получили проект от изпълнителя, но го очакваме съвсем скоро, за да могат да започнат обсъжданията. Чак тогава ще се вземе окончателното решение как и кога ще започнат дейностите”, разясниха за Флагман.БГ от пресцентъра на Община Бургас.


Чак тук, на светофара пред Чадъра, еднолентовият път се превръща в двулентов. Това обаче е така, защото пешеходната зона по средата на лентите вече я няма и се освобождава място

Въпросът обаче остава – ако своеобразното островче, което разделя пътните платна на бул. „Демокрация” в участъка между Чадъра и Гъбката, бъде премахнато, то по какъв начин ще бъде устроено движението там – дали автобусите ще минават по средата, на негово място; дали те ще са отново в крайна дясна лента, до тротоарите; или ще бъде измислен някакъв междинен вариант.

В крайна сметка, много хора биха се радвали пешеходното „тунелче” в този край на булеварда да бъде премахнато, тъй като то от години е трън в очите на живеещите там. То е известно с това, че целогодишно е убежище за клошари и бездомни животни, а старите, занемарени храсти, създават и реална опасност за пешеходците, когато пресичат, тъй като ограничават видимостта на шофьорите.

От друга страна обаче този участък е и с някаква сантиментална стойност сред бургазлиите и много от живущите в района, биха приели на драго сърце идеята то да бъде реновирано и превърнато в прекрасна нова алея на границата между ЦГЧ и красивата Морска градина на Бургас.

Флагман.БГ ще следи развоя на събитията. Очаквайте подробности!

В категории: Бургас