Чавушоглу консолидира Симеонов и Сидеров

Изказването на Чавушоглу (горе) успя да обедини Симеонов и Сидеров въпреки възобновената вражда помежду им


Лидерите на НФСБ и "Атака" са се подписали под общо проекторешение на парламента, което зове Турция да спре опитите за намеса във вътрешните работи на България

Турция успя да обедини Валери Симеонов и Волен Сидеров въпреки възобновената от няколко месеца остра вражда между двамата.

Те са се подписали под общо проекторешение на Народното събрание, което представлява призив към турското правителство да спре опитите за намеса във вътрешнополитическия живот на България.

„Остро осъждаме опитите за намеса на Република Турция във вътрешните работи на Република България, последен пример за които е изказването на турския министър на външите работи Мевлют Чавушоглу на предизборен митинг в Текирдаг, засягащо проблем от компетентността на Народното събрание на Република България“, се посочва в мотивите на проекторешението.

Припомняме, че Чавушоглу обяви, че Турция се е намесила във връзка с промените в българския Закон за вероизповеданията.

Освен лидерите на НФСБ и „Атака“ Валери Симеонов и Волен Сидеров, под парламентарната инициатива се е подписал още един депутат от „Обединени патриоти“ - Искрен Веселинов от ВМРО.

Тримата посочват, че изказването на Чавушоглу не може да се приеме като еднократен акт.

„Това е поредното доказателство за последователни действия, уронващи суверенитета и международния авторитет на Република България, страна членка на НАТО и Европейския съюз. Подобни действия отварят нови рани в и без това болезнените ни исторически отношения“, пише още в мотивите.

Самото проекторешение прокламира, че Народното събрание „призовава, в името на добросъседските отношения между Република България и Република Турция, правителството на Република Турция да се разграничи от прояви, оказващи влияние върху политически партии или религиозни общности в Република България и да преустанови всякакви опити за намеса във вътрешнополитическия живот на България.“

Документът е заведен в деловодството на парламента в петък, 19 април 2019 г. - точно две години след учредяването на 44-ото Народно събрание.

Разпределен е за разглеждане към Комисията по външна политика. Вероятността ГЕРБ да одобри инициативата на „Обединени патриоти“ е малка.


В категории: Политика