Чуждестранните туристи в България за първи път ще надминат 9 милиона

Една от причините за ръста са нискотарифните полети, започнали в началото на миналата година

Приходите до края на октомври са 3.4 млрд. евро и се увеличават с близо 7% за година


Повече от 8.8 млн. са посещенията на чуждестранни туристи в България в периода януари-ноември тази година, съобщиха от ресорното министерство на Николина Ангелкова, позовавайки се на данните на Националния статистически институт.

Това е с 4.9% повече в сравнение със същия период на 2017 г. и е ясен сигнал, че броят на чужденците ще мине 9 милиона до края на годината - нещо, което досега не се е случвало.

Увеличение има и в приходите, които се реализират от международния туризъм, но Българската народна банка ги отчита с месец закъснение. За периода януари-октомври данните сочат 3.4 млрд. евро, което е с 6,8% повече спрямо същите месеци година по-рано.

Министър Николина Ангелкова подчерта, че повишаването е вследствие на видимият резултат от последователната политика за популяризиране на България и утвърждаването й като целогодишна дестинация, предлагаща висококачествен и разнообразен продукт.

Един от основните фактори е и засилването на нискобюджетните компании, които и през тази година продължиха да растат като брой полети и туристи както в София, така и в Бургас и Варна.

Столицата например, видя близо 10% ръст на посещенията. Друга сериозна част се дължи на засилването на съседните пазари.

От данните се вижда, че почти целия ръст в броя на чуждестранните туристи се дължи на румънците, украинците, както и на гостите от Великобритания и Израел. За сметка на това спадът е основно при руснаците, гърците, германците, беларусите и австрийците.

Най-много са чуждестранните посетители от Румъния - над 1.3 милиона. Следват визитите от Гърция - малко над 1 млн., от Германия - близо 833 хил., и от Турция – 580 хил. Интересно е, че поради продължаващия спад на посещения от Русия, 5-то място в класацията вече заема Македония с близо 520 хиляди.

В категории: Бизнес