Данъчни запечатват баничарницата на издирвания от Интерпол Ениз Ченгел в Бургас

Това е баничарницата, която се намира на ул.Константин Фотинов в Бургас - до Първо РУП. На малката снимка е уведомлението, залепено на видимо място в търговския обект


Турският бизнесмен изчезна от страната, след като влезе в сила 10-годишната му присъда по делото „Ентуртранс”

Популярната турска баничарница на ул.”Константин Фотинов” в Бургас ще бъде запечатана заради установени данъчни нарушения, видя репортер на Флагман.бг.

На търговския обект е залепено известие от НАП заради това, че са допуснати нарушения на закона за данък върху добавената стойност и предстои затваряне за срок до 30 дни.

Проверката е извършена миналата седмица и вероятно всеки момент ще се издаде заповед за временното затваряне на обекта.

Закусвалнята се стопанисва от „Бургас тур 90” ЕООД, собственост на Бураг Салгам –племенник на турския бизнесмен Ениз Ченгел, който бе осъден на 10 години затвор заради катастрофата с автобуса му на АМ „Тракия” през 2011 година при която загинаха 9 души.

Как Ениз Ченгел подготви бягството си, прехвърляйки фирми и имоти на други лица

Малко преди да бъде приведен в затвора през 2015 година Ениз Ченгел изчезна внезапно от България. Няколко месеца преди това той бе подготвил изтеглянето си и прехвърлил фирмите си точно на Бураг Салгам, а имотите, които притежава на други лица, формално нямащи нищо общо с него. 

До ден днешен следа от Ченгел няма, Интерпол и службите го издирват, но той е потънал вдън земя, според запознати живеел някаъде в анадолската част на Турция. В това време родственикът му върти бизнеса с бързи закуски в центъра на Бургас, не толкова успешно, защото в последно време има и доста оплаквания от клиенти, а сега данъчни го спипаха в крачка. Въпреки че с този обект Ченгел не е имал общо, публична тайна е, че точно той го ръководеше, а племеникът му се появи като номинален собственик през 2011 година, когато бе едва на 21 години.

В друга държава днес Ениз Ченгел щеше да е в ареста

От НАП предупреждават, че от 1 април са започнали проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания за касови бележки с QR код.

От  вчера вяска регистрирана по ДДС фирма, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща в НАП в реално време. Ако устройствата им не издават такива бележки, то за приходната агенция, те са без касови апарати и ще си понесат последствията.

 


В категории: Бизнес