Десен съюз готви Панайот Рейзи за лъвски скок наесен

Битката между Панайот Рейзи, Тихомир Янакиев от БСП и Георги Пинелов от ГЕРБ дори не се оформя като оспорвана предвид резултата от евровота


Досегашният кмет на Созопол смята да победи още в първи тур кандидатите на ГЕРБ и БСП

Съюз от няколко десни партии се подготвя за сериозна атака на местната власт в Созопол тази есен начело с Панайот Рейзи. Информатор на Флагман.бг от дясното пространство, упълномощен да води преговорите, съобщи току-що, че вариант за досегашния кмет да се яви като независим, издигнат от Инициативен комитет, не стои на преден план. Идеята е друга и ще бъде реализирана по начин, по който вотът през октомври в стратегическата морска община ще приключи още на първи тур. 

Панайот Рейзи ще се яви издигнат от дясна коалиция. Кметското кресло ще бъде атакувано от страна на БСП чрез банкера Тихомир Янакиев, а ГЕРБ ще изправи младия си общински съветник Георги Пинелов. 

При тази конфигурация победата за Панайот Рейзи би могла да е невъзможна - при това още на първи тур, само ако бъде арестуван и хвърлен зад решетките до началото на предизборната кампания. 

Резултатът от последния евровот на 26 май т.г. показа отчайващо ниска избирателна активност, при която БСП спечели с 43 гласа пред ГЕРБ. За БСП гласуваха 993 души, а за ГЕРБ 950. На практика това са твърдите на ядра на двете партии, губят се огромен брой гласове, които биха могли да бъдат активирани на местните избори и които, според политическите наблюдатели, всъщност са гласове на Панайот Рейзи. 

Припомняме, че през 2015 г. Рейзи спечели изборите на ГЕРБ в община Созопол с 3666 гласа, а БСП тогава получи едва 1476 гласа. За самия Рейзи като мажоритарен кандидат бяха гласували 4965 души. Избирателната активност бе рекордна висока за страната - 70,13 %, или общо 7948 созополчани от общо 11 333 местни жители отидоха до урните. 

Ситуацията около Панайот Рейзи с днешна дата е твърде деликатна - както за компетентните органи на Прокуратурата, така и за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Рейзи бе "отстрелян" в средата на март т.г. с обвинение, че е присвоил над 2 млн. лв. от общинския бюджет. Той е с мярка за неотклонение "подписка" и е отстранен от длъжност. Трети месец обаче не се усеща движение по предварителното производство в Софийската градска прокуратура, откъдето повдигнаха обвинението за длъжностно присвояване. 

"Не се чувствам виновен и всичко ще бъде доказано. До този момент не ми е връчван обвинителен акт", каза Панайот Рейзи пред Флагман.бг. Той нито потвърди, нито отрече нашата информация по подготовката му за предстоящия вот. 
 


В категории: Созопол