До есента ще докажа, че Средец е станал хубав европейски град. Още малко потърпете!

Работата, която сме свършили дотук ни доближава до поставените от нас цели и до това, което обещах на своите съграждани, казва кметът Иван Жабов


Преустройството в  МБАЛ "Средец" е за добро и няма да допусна общината да остане без най-важната медицинска помощ, коментира още Иван Жабов

Резултатите от евровота в община Средец, където ГЕРБ води с около стотина гласа пред БСП бяха вчера бяха повод да се спори по време на общинската сесия дали това е победа, дали е равенство или Столетницата вече е набрала скорост и може да стигне балотаж с неясен изход. Постоянните опозиционери - БСП, НФСБ и ППСЕК доста остро влизаха при дебатирането на всяка докладна на кмета Иван Жабов, макар критиките им да оставаха без значение при крайното гласуване. Готви ли се бившият учител Иван Жабов за трети мандат, има ли самочувствие да смята, че заслужаа подкрепа, попитахме ние след финала на общинското заседание.

 

-Г-н Жабов, в община Средец разликата след евровота между ГЕРБ и БСП се оказва малка. Това ще повлияе ли на работата на ОбС?  Днес чухме доста критики от страна на няколко общински съветници.
-Изборите минаха, смятам, че политическата обстановка е спокойна. Страстите са уталожени. На всяка сесия има подобни нападки, повечето са безпочвени. Свикнал съм да работя при липса на комфорт. Общинските съветници, в крайна сметка, днес  гласуваха по съвест. Една от точките бе важна за хората, защото е свързана със здравеопазването. Благодаря им за това. Мисля, че здравият разум ще издържи до края на този мандат. Надявам се да не бързат с предизборните изяви. Има 4 месеца. Ако преминем от днес в препирни, ще страдат обикновените хора.

Спор в ОбС-Средец! Да се продадат ли активи на болницата, за да се строи частен хоспис?
 

-Общинският съветник от БСП Янко Германов доста остро ви критикуваше, Вие защо не реагирахте?
- Приемам всичко и не се сърдя на г-н Германов. Кметът трябва да може да носи и на обиди.

- Оттегля ли се Общината от МБАЛ-Средец, има ли опасност да останат болните без помощ?
-Община Средец категорично не се оттегля от болницата. Имаме заявление, с което инвеститор е проявил желание да ползва сградата на старата болница, където в момента се помещава само работещото Вътрешно отделение. Намерението е то да се преустрои и да се ползва за хоспис. Затова намаляме активите на болницата с около 80 хил. лв. Жителите на Средец трябва да са спокойни – МБАЛ „Средец“ ще продължи да функционира! Условието, което сме поставили пред инвеститора, е първо да извърши ремонт на четвъртия етаж в поликлиниката, където да се измести Вътрешно отделение. Тогава да се извърши проверка от Регионалната здравна инспекция дали отговаря на всички изисквания и критерии и чак тогава да освободим ние задната сграда.

-Споменахте намаляне на активите на болницата.
-Да. Така или иначе Община Средец всяка година отпуска пари от бюджета си за здравното заведение. Мисля, че няма да има никакъв проблем и никакво сътресение. МБАЛ „Средец“ ще продължи да изпълнява своите задължения по пътеките, които са й разрешени. 

-По време на сесията се спомена за историческия ремонт на часовниковата кула в центъра на града. 
-По случая са ангажирани и общински съветници, които разговарят с изпълнителя на този проект, не е така просто. Имам уверението, че до края на юни тя ще бъде ремонтирана.

Емблематичната часовникова кула в центъра на Средец ще бъде ремонтирана до края на юни

 

-Предстоят местни избори в края на годината, кога ще кажете дали отново ще се кандидатирате?
-Всеки избор, независимо дали е за парламент или е на евровот, показва нагласите на хората в една или друга политическа насока. Мисля, че емоциите от евроизборите вече преминаха. В града имаме още много работа за вършене и чак тогава можем да мислим за евентуално представяне в предстоящия местен вот. Още не съм на 100% сигурен, но ако успея да си свърша работата, която съм обещал на предната кампания – да, ще се кандидатирам. Искам първо да изпълня обещанията си. Да свършим повече полезна за града работа и най-важното – да възстановим инфраструктурата, основно главните улици, които поемат големия трафик. Виждате колко ремонти текат. Идеята е хората да могат да са спокойни и наистина да разберат, че живеят в хубав, европейски град. Работата, която съм свършил до този момент и проектите, които спечелихме са сведение за това, че се доближаваме до целите си. Но предстои още много работа. На първо място трябва да се осигурят средства за ул. „Йорданка Николова“, ще стане хубава улица.
 


В категории: Средец