„Добър ден! Какво прайте, бе?!“

Стимулиран от народната любов, Борисов пое с мощната Тойота Ланд Круизер из страната още по-интензивно след евроизборите


Премиерът Бойко Борисов говори с народа на живо и онлайн, но никога не опитва от питките - кара министрите да ядат от тях

"Посетих село Ябланово. Само толерантността може да спаси България.“

„Посетих и селата Филаретово и Соколарци. Доволен съм от това, което видях, исках да чуя и какво мислят хората.“

Това е една малка част от десетките постове във „Фейсбук“ на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от последния месец, гарнирани с видеа как той кара джип.

Според различни коментатори Борисов, държейки волана, буквално поел кампанията в свои ръце, като изтикал назад Цветан Цветанов, и така евроизборите били спечелени.

В края на самия изборен ден финансовият министър Владислав Горанов констатира: „Не виждам Борисов в следващите години да се оттегли. Бях с него, пътувах с него много. Може много дълго още да управлява джипа.“

Да, в джипа не е само Бойко Борисов.

Вътре обикновено присъстват поне двама министри. В различните селища той е посрещан от кметове и агитки, очевидно предварително организирани да го чакат на местата за самореклама.

Борисов отваря прозореца на колата и подвиква доволно: „Добър ден! Какво прайте, бе?“

„Чакаме ви“, отговаря му организираната тълпа.

Някъде пък го посрещат по традиция с питка.

„Елате тука, бе“, подвиква обаче вечният български премиер към спотайващите се министри, на които се е паднало да го придружават. Борисов никога не опитва от питките, кара министрите си да ядат от тях.

Министър-председателят неизбежно е съпровождан от стабилно количество държавна охрана със съответните автомобили. Организирана е и местната полиция, която води колоната с включени сини светлини до мястото, където Бойко Борисов иска да си направи реклама – я на пречиствателна станция, я на ремонтирана детска градина, обикновено финасирани с европейски проекти.

Най-голямо задоволство обаче като че ли Борисов изпитва, когато гази прашна строителна площадка за нов път или магистрала.

„Начало на строителството на магистрала „Европа““, прогърмява под поредното видео  човекът, пълнещ страницата на премиера във „Фейсбук“ от негово име - вероятно Севделина Арнаудова, личната пиарка на Бойко Борисов. Именно тя снима и пуска видеата в профила на шофиращия си началник.

Изненадващо или не, пътешествията „на живо“ на министър-председателя продължават с нарастващ интензитет и след евроизборите.

Явно Борисов е стимулиран от успеха на ГЕРБ – почти 7% разлика пред БСП. Това надмина и най-смелите прогнози на социолозите. Само месец по-рано всички от тях даваха паритет и дори леко предимство за партията на Корнелия Нинова.

„Премиерът прави стрес тест на кметовете от ГЕРБ“, констатира пък bTV на 2 юни.

„Той прекара деня си на живо във „Фейсбук“. За няколко часа обиколи 7 населени места и постави рекорд от 9 преки включвания в личната си страница“, преброила е най-популярната медия в България.

Какво ли ни чака още до местните избори наесен? Машината за печелене на избори „Цветанов“ вече я няма. Борисов трябва да компенсира отсъствието й. Саморекламата с джипката изглежда като удар в десетката.

В пояснителния текст към едно от видеата с драйвъра-пътешественик той е цитиран: „В Сливен посетих новото кръгово на ул. „Розова долина“, за което правителството отпусна 2 322 000 лв. без ДДС. 400 000 лева са спестени от обществената поръчка за кръстовището. Видях и санираните жилищни блокове в кв. „Сини камъни“. Всички искат Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради да продължи. Държавата се управлява от добри стопани и има 3 милиарда лева излишък.“

Каква скромна самооценка!

До местните избори през розовите очила на шофьора-премиер България току-виж станала цялата една розова долина. Как да не ти стане хубаво! Светлото бъдеще вече ни чака зад ъгъла.

Е, и Член Първи от старата конституция също, но какво от това?


В категории: Политика