Добра новина! Преобразяват бургаските солници

На калните бани се изграждат нови подходи, миналата година всички минаваха по няколкото здрави дъскички, останали по скарите


Ремонтират основно подходите към лугата 

 

Сериозен ремонт е започнал на Бургаските солници, увери се репортер на Флагман.бг.

От няколко седмици се подменя основно всички дървени скари, които отвеждат към басейните с лечебната кал и лековитите солени води. 

От години там не бяха извършвани сериозни ремонти дейности, а водата с високо съдържание на сол прояде дъските и в последно време всички минаваха по няколко останали летвички, опитвайки се да не паднат.

Новите подходи ще са завършени до края на май, преди началото на сезона

На лугата ходят и много хора с двигателни проблеми, за които бе истиско изпитание да стигнат до басейните. 

Добрата новина е, че от това лято подходите ще са напълно променени. Флагман.бг видя, че се подменят и бентовете между басейните, а ремонтните дейности се очаква да приключат съвсем скоро.

Бургазлии, които редовно посещават баните, призоваха общината по възможност да монтира часовник, за да може да се контролира времето за престой. 

Калните бани са една от големите атракции на Бургас и лятото там ври от хора. Черноморската луга се получава след изпаряването и концентрацията на солите в езерната вода, в случая на Атанасовското езеро.

Лугата е с изцяло неорганичен състав – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др.

Лечебните свойства са много. Прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.

 


В категории: Бургас