Единодушно: Избраха Асен Радев за шеф на Районен съд-Бургас като „правилен“ и „мислещ човек“ със самообладание

Лозан Панов поздрави спечелилия конкурса Радев (вдясно)





Младият съдия Асен Радев бе избран за нов председател на Районен съд-Бургас. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го избра единодушно с 12 гласа „за“ след събеседване, продължило повече час.

Припомняме, че вчера изненадващо конкурентката за поста Дарина Кирчева се отказа от участие в конкурса. На днешното заседание на Съдийската колегия стана ясно, че тя е посочила „лични и семейни причини“.

На изслушването Асен Радев изложи концепцията си, в която залага на комуникацията като основен инструмент за решаване на проблемите в съда.

Според него най-големият проблем в бургаската институция е натовареността, свързана с командироването на съдии и липсата на достатъчно щатове, както и на съдебни помощници.

Радев обаче отрече да има напрежение.
Има временно повишаване на страстите и то е заради тази натовареност, посочи кандидатът. Втората причина била текущата процедура. Асен Радев обаче каза, че „не бих го оценил като напрежение“.

Слд изслушването обаче представители на Съдийската колегия посочиха, че напрежение очевидно има.

Красимир Шекерджиев обаче коментира, че Асен Радев е „правилен човек“, който ще може де се справи. Днес на изслушването той демонстрирал скорост, логика и самообладание. Направило впечатление, че не давал крайни отговори.

Друга представителка на Колегията заяви, че Радев като „един мислещ човек“, който би се справил. Кандидатът имал ясна визия и за незавимостта на съдиите.

Вероника Имова от своя страна го определи като „отличен професионалист“ със самообладание и решителност.
Има собствена визия, убедена съм, че ще се справи, заключи тя.

Рамо на Асен Радев удари и бившата шефка на Окръжен съд-Бургас Боряна Димитрова. Тя каза, че ще подкрепи кандидата, защото той ще бъде добър ръководител. Според нея Районен съд-Бургас никога не е работел в напрегнатост, а причината за това сега е командироването в други съдилища.

Димитрова посочи, че според статистиките бургаският съд не е сред най-натоварените, но от друга страна делата там се решавали в съответния срок.

Тя изрази надежда, че Асен Радев ще върне „екипния дух и старите екипни отношения“.

След като получи 12 гласа „за“ новият шеф на съда получи поздравление от водещия заседанието на Съдийската колегия Лозан Панов.

Асен Радев е завършил Механотехникума в Бургас през 1995 г. и Бургаския свободен университет през 2004 г.

Очаквайте подробности

В категории: Бургас , Темида