Ефектът на доминото в действие: Искат разширение на зелената зона в жк „Лазур“

Пред бл. 20 и 23 в комплекса е настанал истински хаос, след въвеждането на платеното паркиране зад Краставицата


Жителите на блоковете №20 и 23 не могат да се вредят да намерят паркомясто от гратисчии

Вече е официално – жители на бургаския жк „Лазур“ настояват в писмен вид зелената зона в комплекса да обхване още територия. Става въпрос за живущите в бл.20 и бл.23, които се оплакват, че не могат да спрат пред домовете си.

Както Флагман.БГ писа още преди разширението на зелената зона, автомобилите от местата с платено паркиране мигрираха там, където то е безплатно. По този начин, както се случи преди години със синята зона, се активира т.нар. „ефект на доминото“ и мнозина от останалите без зелена зона райони в жк „Лазур“ поискаха паркоместата пред блоковете им да „позеленеят“.

В конкретния случай обаче става въпрос за въвеждането на платено паркиране пред блоковете 20 и 23. Причините за това са няколко и са добре описани в писмото, изпратено до местния парламент, кмета на Бургас Димитър Николов и директора на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев.

Ето какво пишат самите бургазлии:

Въвеждането на зелена зона доведе до преместване на много МПС, собственост на постоянно живеещи в тези райони хора, на безплатните паркинги пред нашите блокове. Положението с паркоместата се влошава и от желаещите да се разхождат в Морската градина, но нежелаещи да заплащат престоя на автомобилите си в Зелената зона. 

В допълнение, със започнване на активния летен сезон и предвид близостта ни до плажа, очакваме да става все по-трудно осигуряването на места за паркиране. 

Резултатът е ясен – ежедневно имаме проблем с намирането на места за паркиране на личните си автомобили, дори пред блоковете, в които живеем. Това е причината да искаме въвеждането на Зелена зона пред бл. 20 и 23 в жк „Лазур“.

Предложението вероятно ще се разгледа на предстоящата в края на месеца редовна сесия на Общинския съвет, въпреки че Постоянните комисии вече приключиха. Идеята несъмнено ще разбуни духовете в местния парламент, тъй като домино ефектът бе прогнозиран многократно в миналото от някои от общинските съветници, които настояваха за различен подход при решаването на проблема с паркирането.

 


В категории: Бургас