ЕК дала „зелена светлина“ на закона срещу хазартната вакханалия преди два месеца, властта тупа топката

Законопроектът на НФСБ засяга много силни играчи и трудно ще мине


Процесът по нотификация е приключил на 15 октомври


Още преди близо два месеца Европейската комисия е одобрила проектопромените в Закона за хазарта, предложени от депутати от НФСБ. До момента обаче те не са придвижени в парламента и по-точно във водещата в случая Комисия по бюджет и финанси. 

Припомняме, че законопроектът предвижда връщане на старите правила за продажба на талони за хазартни игри – само в лицензирани обекти. В момента лотарийни билети могат да се закупят от всяка лавка и магазин. 

Друга важна промяна, предложена от НФСБ, е за реална забрана на рекламата на хазартни игри в медиите. В момента ограничение на практика няма и телевизиите излъчват свободно „зарибяващи“ репортажи за спечелили от лотариите, свързани с хазартния бос Васил Божков.

Припомняме, че през юни изненадващо бюджетната комисия в парламента реши, че промените, предложени от НФСБ, следва да бъдат изпратени за съгласуване в Европейската комисия. Това стана по искане на Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов.

Идеологът на промените Валери Симеонов тогава не бе много доволен от случилото се, но заяви, че може да изчака.
„Едно такова отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и БСП. За да не бъда краен, ще изчакам тези месеци и ще видим какво ще се случи“, коментира тогава Симеонов, който по това време бе вицепремиер, а сега отново е народен представител.

Вчера Медиапул съобщи, че „зелена светлина“ от Брюксел за промените вече е получена.

От пресцентъра на Министерството на финансите потвърдиха пред „Флагман“, че процедурата по нотификация е приключена и сега инициативата е в парламента.


Началната дата на нотификацията е била 14 юли.
Периодът на прекъсване (изчакване) е приключил на 15 октомври. По време на този период не са постъпвали предложения, бележки, коментари и подробни становища от службите на Европейската комисия и/или държавите членки,
са съобщили пред „Медиапул“ от Министерството на икономиката, което е участвало в процеса по нотификацията.

На 9 ноември Министерството на финансите уведомило председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ за развитието по случая. До момента обаче тя не е придвижила законопроекта, който бе блокиран още на първо четене.

Пред „Медиапул“ тя заявила, че предстои това да се случи след Нова година.
Според Валери Симеонов обаче има възможност текстовете да се придвижат и преди това.
Той не отговори на обажданията на „Флагман“ за коментар.


Ако промените бъдат приети, ще бъдат засегнати интереси на могъщия хазартен бос Васил Божков и на водещи телевизии в България.

Когато те бяха предложени, тръгна кампания в подкрепа на лотариите, в която се включи и Българският футболен съюз, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО).

В категории: Бизнес , Политика