Ексдепутатът Костадин Марков с интересно предложение как Бургас да се сдобие с модерен стадион

В идеята на Костадин Марков има резон, но изпълнението на проекта ще се забави доста дълго


„Ако има бол пари за Меденруднишния стадион – нека да се случи, но подсказвам една друга идея”, каза Марков


Как Бургас да се сдобие с голям стадион, отговарящ за ранга на града. Интересно предложение в тази връзка отправя ексдепутатът и дългогодишен зам.-кмет Костадин Марков.

Вместо да се строи нов стадион на спорно място с малък капацитет, предлагам на кмета да опита друго. Правителството настоява, че България заедно със своите съседки ще кандидатства за домакинство на голям футболен форум. Димитър Николов трябва да се убеди премиера единият български град домакин да е Бургас. Аргументи много: летище, огромна леглова база и т.н. Така с ресурса на държавата може да се построи сериозно съоръжение, независимо на мястото на който и да е от съществуващите стадиони. Разбира се, ако има бол пари и Меден руднишкият стадион нека да се случи. Само подсказвам!”, каза Костадин Марков.

В идеята му има резон, но и един сериозен недостатък – че изпълнението на подобен проект ще се забави с поне още пет години, а може и никога да не се реализира. Все пак при тази опция средствата ще се осигурят от държавния бюджет, тъй като строителството на подобно съоръжение ще е национален приоритет.

Костадин Марков, който е силният човек в ръководството на възродения ФК „Черноморец 1919” до този момент не е вземал активно участие в дебата за новия стадион на Бургас в ж.к.Меден рудник. Той още от миналата година държи на своето – клубът му със собствени средства се опитва да съживи комплекса в кв.Акациите, за който плаща и немалък месечен наем.

Кметът Димитър Николов на представянето на бюджета за 2019 година уточни, че стадионът е на фаза проектиране. Очаква се всеки момент да бъде внесен работния проект, когато той бъде одобрен и завършен, има готовност да се премине и към реално строителство.

Плановете на администрацията са да търси финансиране чрез финансовия инструмент „Джесика”, а разчетите показват, че новия градски стадион ще струва между 12 и 15 млн.лева.

Градският стадион на Бургас ще е от английски тип, морски платна ще спират розата на ветровете край ж.к.”Меден рудник”

В категории: На терена , Спорт