Експерт: Сайтът за виенетките струва милиони, а се оправя в движение

Трябва да кажем на АПИ „Браво”, че направиха тази стъпка, защото това е първият сайт, който започва дигиталната промяна, каза Танев


Не знаете кой използва данните ви, няма GDPR, а това е изключително грешно, предупреди  Ясен Танев

Сайтът за продажба на онлайн винетки bgtoll.bg струва милиони, а се оправя в движение. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по киберсигурност Ясен Танев. Той предупреди, че един от сървърите в в частна компания и там се държат мета данните, а това е опасно, защото те не са защитени и не се знае кой ги използва.
Сайтът се повреждаше под естествения натиск на интереса на общността, добави експертът.
Според него разработчиците не са направили необходимите тестове преди да пуснат системата.
„Трябва да кажем на АПИ „Браво”, че направиха тази стъпка, защото това е първият сайт, който започва дигиталната промяна. Част от сървърите обаче се намират в инфраструктурата на АПИ, но други са в частна компания. Въпросът беше защо това необходимо, след като държавата има своя капацитет”, коментира Танев.
„Българските програмисти се събудиха, ние чакахме да излезе системата и в реално време го тествахме. Започнахме да откриваме пропуските”, каза още експертът и допълни, че създателите на информационната система реагират веднага на сигналите им и когато се открие грешка, тя светкавично се поправя.

В категории: Животът