Енергиен експерт: Трябва да си луд, за да вдигаш тока, ще ти хвръкне главата!

Основната причина за поскъпването на тока е свързана с повишаване на цената на въглеродните емисии, които НЕК плаща вместо американските централи, каза Еленко Божков


Токът поскъпва защото НЕК плаща вместо американски централи  въглеродните емисии, обясни Еленко Божков

В година на избори никой не вдига цени. Трябва да е луд, защото ще му хвръкне главата. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ енергийният експерт Еленко Божков. Той влезе в студиото, за да обясни защо поскъпва токът.
Според него основната причина е свързана с повишаване на цената на въглеродните емисии. 
„35 евро стигна тя за 1 МW на час, а това означава, че имаме едни 6 млн. лева, които трябва да платят двете американски централи, но парите не ги дават те, а НЕК, за да могат да произведат това количество по техните договори“, обясни експертът.
„Затова трябва някъде да скрият тези 600 млн. лева. Крият ги във Фонд „Сигурност на енергийната система“, който разтягат до безкрайност. За мен това е причина за малкото повишаване на тока в рамките на 3-4%“, добави той.
„Трябва да плащат въглеродните емисии, за да могат американските централи да произвеждат. Парите се плащат от фонда, който е създаден единствено, за да компенсира загубите на НЕК. В момента в Националната електрическа компания има 5 млрд. лева дефицит и той продължава да се увеличава“, заяви Божков.
Енергийния експерт Васко Начев пък каза, че повишаването на цените е следствие на много голямо закъснение. 
„То не е приятно за никой от нас, но веднъж годишно се прави. Две са причините за поскъпването на тока – от една страна цената на нефта, тъй като у нас оценката за природния газ минава през нефтените деривати, а от друга – цената на въглеродните емисии. Цената им се повиши от 10 на 25 евро за тон.  Изкуственото задържане на цената на тока е от повече от пет години“, добави Начев. 
 


В категории: Бизнес