Ето го бъдещето на Айтос – спортистите, прославили родния град в България и по света

Женската двойка Дилара Пачалъ и Жаклин Челебиева грабнаха приза за най-добър спортист на годината


На тържествена церемония кметът Васил Едрев награди най-добрите за 2018 г.


Женската двойка Дилара Пачалъ и Жаклин Челебиева при Клуб по спортна акробатика „Орел” Айтос станаха Спортист N1 на града за 2018 г. Тържествената церемония по награждаването на най-заслужилите се състоя днес в залата на Общинския съвет. Призовете връчи кметът на Айтос Васил Едрев, а на събитието освен спортистите, присъстваха и техни роднини, близки и приятели. Специален гост бе и Атанас Атанасов – координатор на спортното министерство за Област Бургас. Сред присъстващите беше и баскетболната легенда Дечо Коешинов, който е от Айтос. 

Отново кой да бъде спортист, треньор и отбор на годината избраха айтозлии, като гласуваха в специално изработена платформа на сайта на Общината. Този метод е въведен преди две години и е най-демократичният начин за избора, смятат от администрацията.


Двойката Дилара-Жаклин

Най-много гласове 2605 или 44 % спечели двойката Дилара-Жаклин. Двете чаровници играят заедно от 2016 г. За краткото време са успели да постигнат големи резултати. На Държавния шампионат през 2018 г. завоюваха сребърен медал във възрастова група 7-15 г. Дилара е от айтоското с. Трънак и е в седми клас, а деветокласничката Жаклин е от Бургас. Акробатките всеки ден пътуват за Айтос за тренировка. 

Общо 19 бяха номинираните от спортните клубове за Спортист №1

Втори в надпреварата със 2478 гласа или 42 % е състезателят по футбол 16-годишният Димитър Димчев Киряков. Митко е възпитаник на СУ „Христо Ботев“ и е една от надеждите на футбола в града. Участва редовно във възрастова група „Юноши младша възраст“ и със своята дисциплинираност дава пример на съотборниците си. Участва и в мъжкия представителен отбор на „Вихър” Айтос.  


Баскетболната легенда Дечо Коешинов

Трета позиция заема смесената двойка Ивайла Здравкова Момчилова и Атанас Живков Богданов със 6 % или 375 гласа - състезатели на КСА „Орел“ Айтос и заедно играят от шест месеца. Ивайла е възпитаник на СУ „Н.Й. Вапцаров“ Айтос и е в четвърти клас, а десетокласникът Атанас е възпитаник на СУ „Христо Ботев“ Айтос. На Държавния шампионат през 2018 г.  завоюваха бронзов медал във възрастова група 11-16 г.

9 номинирани за Треньор



Мартин Бенов получава наградата си 

Най-успешен и добър треньор на Айтос за 2018 г. стана Мартин Бенов – треньорът по спортна акробатика. Роденият в Плевен Бенов е получил най-много гласове – цели 42 %. По време на награждаването той благодари на всички за подкрепата и обеща, че ще работи за още по-голямото развитие на спорта.

Второто място със 27 % или 179 гласа грабна председателят и треньор на Спортния клуб по борба в Айтос Ружди Ахмед. Ахмед, който е и общински съветник, е номиниран е и от отбора на Футболен клуб „Бяла река” с.Тополица. Майстор на спорта, многократен републикански шампион.

Професионалист, който предава на децата двигателна култура и спортно майсторство на свободната борба. В същото време е включен като треньор и в програмата „Спорт за децата в свободното време” от ММС. Ружди Ахмед е миналогодишният носител на приза Треньор на годината.


На събитието присъства и Атанас Атанасов - координатор на министерството на младежта и спорта за Бургас област

На третата позиция е треньорът по спортна акробатика Катя Костова Цанева, която е получила 15 % или 99 гласа. Катя Цанева е първата треньорка на спортист номер 1 на Бургас – Мариела Костадинова, която спечели приза в тандем с бургазлията Панайот Димитров. Двойката по спортна акробатика се завърнаха със златни медали от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес тази година.

4 отбора номинирани за Отбор №1


Спортният клуб по борба е най-добрият отбор за 2018 г. 


Отборът на Спортен клуб по борба-Айтос е най-добрият на 2018 г. За него са гласували 54 % или 135 привърженици. Отборът заслужено грабва наградата за постигнати успехи от национални, държавни и републикански турнири. През месец юли на Балканския турнир в Турция, град Ялова извоюва второ отборно място, а на Националния турнир по повод Димитровден - 2018 печели първо отборно място. 
На трета позиция е Баскетболен клуб „Вихър 1” – момчета 2007/2008 г. с 13 гласа или 5 % от гласуването.

Кметът Васил Едрев пожела весели празници на всички спортисти, за да може да са готови за нови постижения през 2019 г.

Айтос е град със спортни традиции. И когато правим бюджета, се задъхвам, защото страшно много спортни клубове имаме, които трябва да подпомагаме. Това ме радва, защото децата, където и да отидат, ни прославят със своите успехи. Много съм горд като кмет, че обърнахме внимание на децата. И мисля, че успяхме - стадионът и залите са пълни. Изградихме и спортен комплекс на открито в парк „Славеева река“, където при добри метеорологични условия децата да тренират напълно безплатно. Днес тук при нас на награждаването беше и баскетболната легенда – айтлозията Дечо Коешинов. Той е израснал в спортната зала в Айтос, която скоро ще бъде ремонтирана. Бях изключително щастлив, когато дойде и каза да възобновим традициите в баскетбола. И той и аз сме късметлии, че правителството отчете нашите успехи в спорта и задели средства за реконструкцията на спортната зала – 1 450 000 лв. (ВИЖ ТУК) Надявам се Айтос отново да влезе в баскетболния елит, както преди бяхме в „Б“ група“, каза градоначалникът.

В категории: Айтос