Фирмата на Николай Николов, "Артстрой", "Планекс" и търновски милионер в битка за реконструкцията на НХК

На сградата ще се даде допълнителен обем, за да стои по-солидно на площад "Тройката". След реконструкцията тя ще се превърне в модерения културен и конгресен център на Бургас


Община Бургас със сериозни изисквания към кандидатите, само утвърдени фирми могат да участват в поръчката

 

Осем фирми подадоха обвързващи оферти за реконструкцията на една от знаковите бургаски сгради – Дома на Нефтохимика, показа проверка на Флагман.бг. 

Грандиозният ремонт, който се очаква да започне до няколко месеца е на стойност 6,5 млн.лева и напълно ще промени визията на НХК. 

Ще се работи по предварително изготвен проект и ще се даде обем на сградата, за да стои по-солидно на площад „Тройката”. Общото РЗП е 6587 кв.м., а разгърната площ със сутерена, където по проект трябва да има арт пространство – 8645 кв.м.

Проектът предвижда промени конструктивното укрепване, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт на голямата зала, която ще бъде оборудвана и за кинопрожекции, както и подмяна на съществуващите настилки, които не са пипани от 1975 година.

След приключване на дейностите ще има 11 функционални зони, които се очаква да превърнат старата сграда на Дома на Нефтохимика в модерен конгресен и културен център.

Интересен факт е, че докато тече реконструкцията всички ползватели на сградата ще се изнесат, в това число и Общинският съвет. Местният парламент вероятно ще заседава в Експоцентър „Флора” или КЦ „Морското казино”.

Пред бъдещият строител е поставен амбициозен срок от 420 дни от датата на подписване на договора. Офертите ще бъдат оценявани по показател – най-добра цена с 50 % тежест, работната програма за изпълнение на строителството – с 30 % и структурата и капацитета на участника – 20 %.

Своеобразната цедка, която е поставила администрацията с техническото задание допуска само фирми с доказана история да участват в процедурата. Заради това и участниците са сред най-солидните фирми в сектор „Строителство”. Основната част от тях създават консорциуми, само един участник, който е достатъчно солиден, се явява самостоятелно.

Проверка на Флагман.бг показа, че поръчката е достигнала до етап оценка на техническите предложения на кандидатите. Съвсем скоро предстои отварянето на ценовите оферти и избор на изпълнител.

Кои са фирмите?

Представяме фирмите по реда на постъпване на офертите им:

Първият консорциум „Геоплан Ифраструктура” е създаден от две фирми „Геоплан Кънстракшън” ЕООД и „Планекс инфраструктура” ЕООД. Управител и на двете е 27-годишният Кристиян Пламенов Дешков. Кристиян е син на търновския бизнесмен Пламен Дешков – един от най-богатите предприемачи в Североизточна България, спонсор на местния „Етър”.

Вторият участник е ДЗЗД „БМ”, учредено между „Мууд констракшън” ООД на Недялко Кирев и Никола Стоилов от София и „Булплас БГ” ЕООД на бургаския бизнесмен Ставри Иванов, собственик на „Вайс профил” ЕООД.

Третият участник е консорциумът, създаден между две от големите фирми, работещи в Бургаска област – „Планекс Бургас” ЕООД и „Мидия инфраструктурно строителство”, привлечен е и трети партньор – „Мартинов клима” ЕООД на Валентин Мартинов. „Мидия” е с богата история, последният им обект с публични средства е площад "Тройката". Компанията е собственост на Димитър Янакиев, но във фирмата в последната година е имало известни размествания, показа проверка на Флагман.бг. Един от съдружниците се е оттеглил – Стоян Маджаров. По този начин собственици остават „Мидия груп холд” АД и Редван Ереджеб. „Планекс Бургас” е другият солиден партньор, който има сериозни интереси в сферата на строителството в Бургаска област и всеки обект, който са изпълнили до този момент е безупречен.

Четвърти по ред документи са подали от ДЗЗД „Ен ен Груп”, в което влизат „Алди комерс груп” ЕООД, „Енерджи Ефект” ЕАД и „Енергоинвест инженеринг” ЕООД. Първата фирма е собственост на Велко Мартинов Велков от София,  втората е на Васил Кирилов Алексиев от Ямбол, а третата е еднолична собственост на „Топлофикация Враца” ЕАД.

Петият участник ДЗЗД „КДЛ Бургас”  е създаден от„Стройкомерс” ЕООД на Даниел Аттарян от София и „Хит стройк К” ЕООД на Асен Лазаров от Велико Търново, който изплува като собственик в цели 41 фирми с основни интереси в строителството.

Друга компания, която е подала оферта за участие в поръчката е добре известната в Бургас „Артстройт 1 Кънстракшън” ЕООД, собственик на комплекс „Перла”, както и на новото супермодерно ваканционно селище на брега на морето между Сарафово и Поморие. Фирмата е участвала и друг път в обществени поръчки в Бургас, а безспорно бижуто й е санирането на бл.76 в ж.к.Лазур, който впечатлява с артистичния подход на изпълнение.

Сериозен конкурент по поръчката е и консорциумът между „Билдникс” на бургаския предприемач Николай Николов, шеф на строителната камара, варненската „Обонато” и „Термал инженеринг” на Тодор Андонов и Николай Янгьозов. „Билдникс” участва в строежа на спортната зала „Арена Бургас”. След оттеглянето на „Понстрой инженеринг” бургаската фирма е основният изпълнител и както изглежда се справя много добре. В партньорство с „Термал инженеринг” преди време те изградиха басейна в ж.к.”Меден рудник”.

Последни документите си са подали ДЗЗД  „Холдинг Бургас Инфраструктура”, създаден от „Даксон 2” ЕООД на Пламен Петков от Димитровград  и „СМК Монтажи” АД, която е една от най-старите действащи фирми в Бургаска област. Управлявана е от инж.Недялко Недялков и работи от 1991 година.

Структура на участниците:

Консорциум „Геоплан Инфраструктура”(„Геоплан Кънстракшън” ЕООД и „Планекс Инфраструктура” ЕООД)

ДЗЗД „БМ”(„ Мууд констракшън” ООД и „Булплас БГ” ЕООД)

ДЗЗД „Планекс-Мидия-Мклима”(„Планекс Бургас” ЕООД, „Мидия Инфраструктурно Строителство” ООД и „Мартинов клима” ООД

ДЗЗД „Ен ен Груп” („Алди комерс груп” ЕООД, „Енерджи Ефект” ЕАД и „Енергоинвест инженеринг” ЕООД)

ДЗЗД „КДЛ Бургас” („Стройкомерс” ЕООД и „Хит стройк К” ЕООД)        

 „Артстройт 1 Кънстракшън” ЕООД

ДЗЗД „Дом на НХК”(„Билдникс” ЕООД, „Обонато билд” ЕООД и „Термал инженеринг” ООД)

Консорциум „Холдинг Бургас Инфраструктура”(„Даксон” ЕООД и „СМК Монтажи” АД)

 


В категории: Бизнес