Ген. Димитър Шивиков: Целият политически елит е виновен за набезите на циганите

Ефрейтор Димов е нападнат в гръб и затова не е могъл да се защити, каза генералът


Командосът е изпълнявал служебните си задължения, а държавата е длъжна да защитава военнослужещите, каза генералът

Целият политически елит на България през последните 30 години е виновен за циганските набези. Не е тайна, че с наближаването на изборите той използва циганите като електорални единици в подкрепа на една или друга кауза. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ ген. Димитър Шивиков.
Той сподели, че познава пребития командос, а водещият Антон Хекимян съобщи, че генералът е призовал във Фейсбук военните да подкрепят както нападнатия от роми ефрейтор Димов, така и борбата срещу циганския произвол.
Чувството на безнаказаност и някакво върховенство над законово установените порядки в обществото им дават свободата за такива действия, коментира военният експерт.
„Ние сме толерантен народ, но проблемите в циганските гета не са от вчера, а са се наслоявали с години. Това е като един нерв на обществото и всяко малко размърдване води до реакция, а мотивът, който ме накара да призова своите колеги, може да се каже, че не е мое самостоятелно решение“, заяви той.
„В чл. 177 на Закона за отбраната и въоръжените сили е посочено, че военнослужещите при изпълнението на служебните си задължения са защитени от държавата и всички държавни органи са задължени да пазят честта и достойнството им. Ефрейтор Димов на 6 януари е изпълнявал служебни задължения, тъй като е участвал в мероприятия по водосвет на бойни знамена в Пловдив. Затова нападението срещу него е посегателство върху държавните устои от двама цигани“, заяви ген. Шивиков.
Няма седмица, през която да няма пострадал български гражданин от набези на престъпници, добави той.
„Допускам, че е имало размяна на реплики между ефр. Димов и ромите. Когато той вижда, че няма смисъл да говори с тях, тръгва към колата си и докато е с гръб към тях, получава силен удар в тила. Той не е очаквал. Колкото и да си здрав физически, ще паднеш“, обяснява генералът.
„Циганите са се нахвърлили като животни и са го ритали в главата. Първият човек, който се е притекъл на помощ, е една пенсионирана учителка, която намира сила да се опита да ги разтърве. Никой не е защитен при такова нападение“, каза още ген. Димитър Шивиков.

В категории: Животът