ГЕРБ не искали камери в изборните секции, но гласували "за" в името на дебата и демокрацията

"Аз бих предпочел да не се прави този експеримент", каза Данаил Кирилов


На второ четене може и да се откажат от промяната


ГЕРБ подкрепили законопроекта на „Воля” за видеонаблюдение в изборните секции, за да има дебат по темата. Този странен аргумент изложи шефът на правната комисия Данаил Кирилов пред репортери в Народното събрание.

„Имайте предвид, че това са камери с ниска резолюция. Те не могат да послужат за специфична идентификация както на лицата, така и най-малкото пък и на конкретни бюлетини”, коментира днес Кирилов. 

След въпрос какъв е тогава смисълът да се въвеждат камери във всички секционни комисии, Кирилов отговори: „Ами нека да го дебатираме”.
Депутатът от ГЕРБ смята, че ще е трудно да намери аргументи пред Венецианската комисия за тази промяна в Изборния кодекс.

„Аз бих предпочел да не се прави този експеримент. И в крайна сметка като правим експерименти на изборите, нека да са обосновани, нека да са плод и резултат на едно дълго обмисляне”, коментира още Данаил Кирилов.

След въпрос, защо при това положение ГЕРБ са подкрепили „Воля”, той отговори: „За да има дебат – дебатът ражда истината. Това е демократичният процес.”

Припомняме, че вчера законопроектът на „Воля” бе приет на първо четене заедно с този на ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

Дебат за камерите можеше да има спокойно в комисии, както и в пленарната зала на първо четене. Затова и аргументите на ГЕРБ да подкрепят предложението на „Воля” изглеждат странни.

Данаил Кирилов каза, че ще продължат да мислят по темата. Можело да се приеме и идеята на ДПС камери да се включват само при броенето на гласовете. ГЕРБ щели да вземат окончателно решение и според това колко политически сили в парламента ще одобрят промените.

За да влязат в сила, поправките трябва да бъдат гласувани на второ четене.

В категории: Политика