Германският бизнес: Искаме да инвестираме милиони в България, но няма хора за работа

Сериозният проблем с кадрите бе дискутиран на работна среща с участието на президентите Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев


Проблемът с квалифицираната работна ръка тежи на страната като воденичен камък

Липсата на кадри е големият проблем, с който се сблъскват германските инвеститори в България. Те искат да инвестират и да строят нови заводи в страната, но няма хора, които да работят. Това стана ясно на работна среща с президентите на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на България Румен Радев. Събитието е част от официалната двудневна визита на Щайнмайер в България, който пристигна с бизнес делегация, пише “Капитал”.

Немският бизнес има интереси в здравеопазването, аутсорсинга, информационните технологии и автомобилостроенето. Но притесненията на компаниите за дългосрочното им развитие в страната са предизвикани от липсата на служители.

Главният изпълнителен директор на "Лидл България" Милена Драгийска-Денчева подчерта, че бизнесът се нуждае от подкрепа от страна на държавата. Най-важното в момента е образованието - в университетите и професионалните училища да се открият специалности съобразно нуждите на бизнеса. Друга възможност е по-ефективната интеграция на малцинствата в работния процес. Знае се, че сега гетата са пълни с млади хора, които нямат никакво образование и трудови навици, крадат и получават за награда социални помощи.

Според управителят на "Пирин тех" Бертрам Ролман, младите хора у нас са нетърпеливи и избират да работят в чужбина за по-високи заплати, вместо да се обучават няколко години в България и тук да поснигнат желаното заплащане.

От "Луфтханза техник София" отбелязаха, че кандидатите, които се явяват за обявените от тях свободни позиции, стават все по-малко. Компанията иска да продължи да се развива в България, но има високи изисквания към квалификацията и мотивацията на кадрите си и тенденциите, които вижда на пазара на труда, са притеснителни за фирмата.

На срещата бе дискутиран и въпросът дали България ще бъде избрана от концерна “Фолксваген” за новия завод. От германска страна отговориха уклончиво, че кръглите маси не са мястото, където подобни въпроси могат да получат отговор.
Президентът Румен Радев увери германския си колега, че всички институции в страната са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставим най-добрите възможности и сигурна инвестиционна среда за такава инвестиция.
Проблемът с работната ръка обаче може да се окаже ключов при избора на държава. Както е известно, “Фолксваген” ще има нужда в новия си завод от 5 000 квалифицирани служители.

 


В категории: Политика