Глоба до 5000 лева заради засипаните фиорди край Черноморец, природозащитници искат буферна зона

Директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова каза, че върху природна забележителност нос Червенка са се срутили камъни и пръст. Има засипани скали


Опасенията ни са, че пътят ще мине по скалите и по дължината на целия залив, каза Яна Николова от Сдружение „Просперитет за нашия град“

Фирмата, която изсипа тонове инертни материали върху фиорди край Черноморец, ще бъде глобена до 5000 лева, съобщиха от екоинспекцията. Пред камерата на бТВ директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова каза, че върху природна забележителност нос Червенка са се срутили камъни и пръст. 
Тонове инертни материали са изсипани незаконно върху защитени скални образования край Черноморец. Това установи проверка на екоинспекцията в Бургас след сигнал на местни жители, каза пък водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
Скалите на брега на морето са част от защитена местност нос Червенка, добави репортерът Лора Стаматис. За местните и за туристите те са любимо място за разходки, за ловене на риба и за плаж.  
През почивните дни обаче жители на морското градче забелязали, че камиони са изсипали инертни материали върху фиордите край Черноморец и сигнализирали институциите. 
От екоинспекцията в Бургас извършиха проверка на място и установиха, че нарушения действително има. Според експертите инертните материали са били изсипани върху поляната, която по документи е улица в частен имот и заради големия наклон са се свлекли върху скалите. 
„При одобряването на Подробния устройствен план за застрояване на този имот част от него е отдадена за улица. От Община Созопол ни уведомиха, че са издали разрешение за строителна линия за трасе на водопровод за целите на частния имот“, заяви Тонка Атанасова.
„При изграждането му тези земни маси, премесени със скали и пръст, са се срутили върху природната забележителност нос Червенка, които са обявени по Закона за защитените територии за опазване. Забранено е да се извършват каквито и да било действия – чупене, увреждане, застрояване“, добави тя.
Тепърва ще се установи дали има увредени фиорди. 
Проверка извърши и Община Созопол, която е установила, че прокарването на трасето на водопровода, неправомерно е преминало през скалите
„Днес е поръчано на частната фирма „Геос“, която замерва местата в Черноморец, да трасира пътя и трасето на водопровода. Ще бъде задължена фирмата всичко, което е извън трасето на водопровода, да бъде изгребано, почистено и възстановено“, каза пък кметът на Черноморец Добри Добрев.
„Теренът над скалите е продаден на бизнесмен от вътрешността на страната. Статутът на земята от земеделска е сменен на урбанизирана и е включена в Общия устройствен план на Община Созопол“, поясни Лора Стаматис.
Край фиордите е предвидено изграждането на четири вилни сгради с басейн и паркинг.
„Опасенията ни са, че пътят ще мине по скалите и по дължината на целия залив. Ние не сме съгласни на инвеститора да му бъде наложена само административна мярка, а искаме да се възстановят скалите в първоначалния вид и общината да изготви нов проект, за да се запазят скалите и хората да имат свободен достъп до тях“, каза Яна Николова от Сдружение „Просперитет за нашия град“.
„Застрояването на склона ще изгони младите хора. Между скалите и пътя трябва да има буферна зона“, добави един от протестиращите природозащитници.


В категории: Созопол