Хлебарки налазиха две елитни гимназии в Бургас, директорките със спешни мерки

Момичета от 8 клас се преобличат в съблекални, докато по пода бягат огромни черни хлебарки, твърди наша читателка


Сградата на Немската и Английската гимназия вече два пъти е била пръскана с препарати, но насекомите все още обикалят стаите

Нашествие на хлебарки атакува две елитни гимназии в Бургас, алармира читателка на Флагман.бг Става въпрос за сградата, в която са поместени две от най-предпочитаните училища в морския град – Немската и Английската гимназия.

Нашата читателка ни изпрати видеоклип, минути след час по физическо възпитание и спорт. В него се вижда, че докато се преобличат в съблекалните, насекомите се разхождат спокойно из краката им и дори са налазили шкафовете и пейките в помещението. Хлебарките обикновено се крият в пукнатини и процепи в стаите, съблекалните, дори и в тоалетните на училище, в близост до храна и вода, пише в сигнала си девойката. 

Наистина има хлебарки, не мога да обясня откъде идват. Пръскали сме вече два пъти. Покриваме всички изисквания за дезинфекция и борба с насекоми, за първа година се случва такова нещо”, коментира пред Флагман.бг директорката на Английската гимназия ПГАЕ „Гео Милев” Жаклин Нейчева.

Тя посочи още, че предприемат спешни мерки и още утре, когато е неучебен ден, училището и дворното пространство отново ще бъдат напръскани с остри химически препарати.

Това е проблем, който може да възникне във всеки един дом. Надявам се да се справим. Има вероятност да идват от канализацията, тъй като тя е доста стара”, допълни още Нейчева.

Според директорката на Немската гимназия ПГНЕ „Гьоте” Надежда Радева обаче проблемът с насекомите не е само в сградата, а в целия район в бургаския жк. "Зорница".

Хлебарки има и в кафето отсреща, не само в гимназията или двора на училището. Опитваме се да се справим с неприятната ситуация, защото това е зараза”, коментира Радева.

По думи й хлебарките, са се настанили в зданието, малко след като бе дъждовният период в Бургас, а горещото време още повече е засилило размножаването им. Тя обаче настоя Община Бургас също да взема превантивни мерки, тъй като е нейно задължение да пръска тревните площи извън очертанията на гимназията.


В категории: Бургас