Християни и мюсюлмани построиха църква в Руен

Новата църква в Русен носи името Св. Георги Победоносец


Майстори, признати и в Зографската света обител на Атон, изрисували храма по каноните на православната иконопис

Християни и мюсюлмани построиха църква в село Руен. Местните хора, които са предимно мюсюлмани, активно помагали - с труд и дарения за строежа на православната църква. 
„Мюсюлманите бяха много дейни при изграждането на храма. Без тях трудно можеха да се случат тези неща“, каза един от дарителите християни пред камерата на Нова телевизия.
Храмът носи името ”Св. Георги Победоносец”.
„Когато вляза в храма, сърцето и душата ми сияят. Родена съм тук и с мюсюлманите сме едно цяло. Благодаря на Бога да видя църква в Руен! Ние всички сме заедно. Не се делим”, споделя Параскева Пейчева в разговор с водещия на рубриката "Пълен абсурд" в предаването "Здравей, България" Румен Бахов. 
Малобройната християнска общност в Руен повярвала, че изграждането на църква най-накрая ще се случи, когато сливенският митрополит Йоаникий положил основния камък.
Искаха да направят храм навремето, но не ставаше, а сега си имаме църква, добавя Параскева. 
Този благолепен този храм ни създава радост, уют и молитвено настроение, каза пък енорийският свещеник в село Руен Ставрофорен иконом Ромил.
„Грижим се и за джамии, и за църкви, за да няма разделение на хората по религия и етнос. Помагаме на всички подобни начинания“, заяви кметът на Русен Исмаил Осман.
Майстори признати и в зографската света обител на Атон изрисували храма по каноните на православната иконопис. 
„Сцената Преображение Господне в храма представлява Господ Исус Христос с двама старозаветни пророци и трима негови ученици. В църквата има сцени от т.нар. Господски цикъл“, обясни иконописецът Недялко Жеков.
Правехме всичко с голямо желание и много хора от селото се включиха по време на строежа, каза Манол Димитров. Той е един от големите дарители. Сега е щастлив, защото мечтата в родното му село да има християнски храм най-после се е сбъднала. 
„Миналата година по време на откриването на 6 май много мюсюлмани дойдоха. Имаше 11 курбана, купонясвахме. Ние тачим техния празник, а мюсюлманите нашите. Когато е Байрям, ни носят баници, а на Великден им раздаваме козунаци и яйца“, каза още Манол.


В категории: Руен