И преди един век медиите в Бургас мамели читатели с фалшиви новини

Факсимиле от някогашният вестник "Бургазки фаръ", публикувал интересната дописка


В началото на миналия век куче в Сунгурларе се сдобило със златен зъб

Фалшивите новини, станали толкова популярни напоследък, че партиите у нас вече умуват как да се борят с сях, не са от вчера и днес, а ги е имало винаги. Някои звучат сензационно и единствената им цел е да подмамят хората да купят вестника, в който са отпечатани или да направят трафик на сайта, където са публикувани.

Емблематичен е примера с малкия продавач на вестници, който сутрин вървял по главната улица с наръч вестници и викал с пълен глас: ”Сто човека излъгани!”, “Сто човека излъгани!” Любопитен минувач веднага си купил вестник, за да разбере какво се е случило, а момчето продължило да вика: “Сто и един излъгани!”, "Сто и един излъгани!"

Преди близо един век тогавашния в.”Бургазки фаръ” публикува новината, че зъболекар от Сунгурларе поставил златен зъб, но не на любимата си жена, а на кучето си, без да се уточнява то вълча порода ли е, или безобидна болонка. За да не звучи съвсем като партенка, в дописката е написано името на стоматолога - Борис Игнатов. Той се вдъхновил от американски ветеринар, който пък поставил изкуствено око на любимия си кон, ослепен от удар.

В днешно време фейковете се развиха и вместо за сензация се използват много по-често за манипулация. Така например не е ясно клатещият се като кирка Жан Клод Юнкер, чиновник №1 на Европейския съюз, от ишиас ли страда, или е просто един пропаднал алкохолик, поставен на този висок пост от световното задкулисие, за да прави всичко, което му кажат.

Но нека не забравяме стария принцип – само хубавите неща, написани за родните и международните политиците, са верни. Другото са долни клевети и фейкове.

В категории: Животът