Икономистът Калоян Стайков: Внимавайте с кредитите, възможно е замразяване на заплати!

Когато икономическият спад е по-продължителен, има загуба на работни места, замразяване на заплати, загуба на доходи, каза Калоян Стайков

Лихвите са плаващи и хората трябва да са внимателни, когато поемат нови задължения, предупреждава той



Възможно е замразяване на заплати и загуба на работни места. Затова хората трябва да са внимателни с поемането на нови кредитни задължения. Това каза в сутрешния блок на БНТ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

„Лихвата обикновено е плаваща, фиксирана е само за първите 12 месеца. Затова хората трябва да са внимателни. Когато икономическият спад е по-продължителен, има загуба на работни места, замразяване на заплати, загуба на доходи, които влияят негативно при обслужването на задълженията“, обясни той.

Отпускането на нови заеми не трябва да се увеличава по-бързо, отколкото растат доходите, тъй като това може да затрудни връщането на кредитите в бъдеще, предупреждават от Българската народна банка. Институцията публикува доклада си за третото тримесечие на миналата година, където отчита по-голям от очаквания ръст на кредитите както за предприятията, така и за ипотечните за гражданите.

Стайков обясни, че се открояват две ясно изразени тенденции при кредитирането на жилища - покупка за собствена употреба и инвестиционни имоти. „Увеличеното търсене за недвижими имоти води до увеличение на цената. Когато това търсене е финансирано с кредити, увеличеното търсене води до по-високи кредити. За момента ситуацията не е притеснителна, но ако продължат тези темпове, вече може да възникне проблем“, добави той.

Препоръката е да не се съди по моментната ситуация при правенето на прогнози за следващите 10-15 години, а да се гледа каква е перспективата за развитие, каза още икономистът.

В категории: Животът