Има ли връзка между парите и щастието? Ето какво показват данните (ГРАФИКА)

Отговорът на въпроса е различен в зависимост от това кого питате, но на фундаментално ниво двете са свързани


Последни проучвания демонстрират интересни резултати, вижте ги



Могат ли парите да купят щастие? Този въпрос отдавна има различни отговори в зависимост от това кого питате. Но една таблица, спомената днес от визуалния капиталист Джеф Десджардинс, се приближава към решаването на проблема с друг подход – от гледната точка на данните, като предоставя един потенциален отговор – парите купуват щастие, но малко, ограничено такова, пише zerohedge.
Първо мисловна задачкаДа предположим, че имаме двама хипотетични мъже – единият се казва Беф Джезос и е милиярдер, другият се казва Джон Смитъ и той има средни приходи. Кой от тях ще е по-щастлив, ако приходът му бъде умножен по две в този момент?

Беф може би ще е щастлив, че има двойно повече в банката, но от материална гледна точка животът му едва ли ще се промени значително – той все пак е милиярдер. От другата страна обаче Джон също ще има два пъти повече средства, с които ще може да осигури двойно по-добър живот на семейството си и да подобри баланса между живот и работа. Тези ресурси водят до реални промени в живота на Джон, които потенциално могат да променят задоволеността му от живота.

Също като този пример, данните сочат за подобна история, когато говорим за държави.
Подходът с данниДнешната таблица включва връзката между индивидуалния брутен вътрешен продукт и съобщените данни за щастие. Източникът е Световната банка и Световния доклад за щастието от 2017 г.


Уголемен размер: Visual Capitalist 

Според числата, връзката между пари и щастие е сериозна в ранните години на държавите или когато те още не са добре развити икономически. Веднъж когато материалните елементи от пирамидата на Маслоу са достигнати, връзката става по-сложна за предсказване.

Общо взето, когато годишният БВП на човек се увеличи от 10 до 20 хил.лв. годишно, връзката е изключително силна. Скок от 30 до 60 хил.лв. годишно запазва подобна съотношение, но с много повече вариация. И именно тази вариация е мястото, където нещата започват да стават интересни, тъй като се оказва, че в този случай не винаги повечето пари водят до повече щастие. А крайният резултат е - колкото повече средства има човек, толкова по-малако щастлив се чувства с увеличаването на състоянието му.

Що се отнася до България, несъмнено тук двоен приход би довел до повишаване на нивата на щастие в обикновения човек. Вие бихте ли желали да получите двойно по-голяма заплата и смятате ли, че това ще ви направи обективно по-щастливи?

В категории: Бизнес , Животът