Имаме автократично управление, при това от хора, които нямат елементарни способности и знания

2018-а бе година на пропуснати възможности, на лошо управление и задълбочаване на редица опасни тенденции, казва Александър Маринов


Българската демокрация – доколкото я има – върви стремглаво надолу, не само от гледна точка на човешките права, но и като начин на вземане и изпълнение на решения, смята политологът


В края на годината продължаваме с равносметките и прогнозите в политиката. „Флагман“ потърси мнението на политолози и социолози с няколко ключови въпроса за 2018 и 2019 г. Започнахме с Антоний Гълъбов, продължихме с Евгений Дайнов. Наред е проф. Александър Маринов – преподавател в Софийския университет в сферата на лидерството и политическите елити. 

- Проф. Маринов, каква бе 2018-а година според Вас във вътрешно-политически план? Кои бяха най-съществените политически събития?
- Най-общо казано, година на пропуснати възможности, на лошо управление на държавата и задълбочаване на редица опасни тенденции. Най-обезпокояваща е абсолютната незаинтересуваност на управляващите към демографската криза, която прераства в катастрофа.
Положително вътрешно-политическо събитие се затруднявам да посоча, извън усилията на президента Радев да показва алтернативно мислене и поведение на това на властимащите. Негативните събития са много – низ от скандали и гафове, за всеки от които в нормална държава изхвръкваш от властта.

- Чуват се все по-тревожни предупреждения за ситуацията с човешките права и състоянието на демокрацията у нас. Влоши ли се сериозно положението през 2018 г.?
- Българската демокрация – доколкото я има – върви стремглаво надолу, не само от гледна точка на човешките права, но и като начин на вземане и изпълнение на решения. Имаме автократично управление, при това от хора, които нямат елементарни способности и знания. Абсолютно всеки нормален демократичен механизъм се изопачава и се превръща във фарс. Достатъчно е да припомним оставките – приети и неприети, и всички глупости, които бяха изговорени от най-високопоставени лица по този въпрос. Влошаването през изтичащата година е видимо и се изразява в буквално потвърждение на известната максима, че лошото управление убива.

- Очаквате ли оставка на правителството „Борисов 3” и извънредни парламентарни избори през 2019 г.?
- Извън всякакво съмнение и то в скоро време. Предполагам, че извънредните парламентарни избори ще се проведат едновременно с европейските.

- Каква е прогнозата Ви за представянето на парламентарните политически сили на евровота и местните избори през 2019 г.?
- Всички парламентарно представени партии губят доверие и освен това се разтърсват от вътрешни проблеми. По тази причина едва ли могат да се представят особено убедително. Този процес на упадък ще продължава, докато не се появи нещо ново и ги прегази. Предполагам, че това ще стане не на следващите (предсрочни) избори през 2019 г., а малко по-късно. Що се отнася до европейските избори, очаквам у нас по-слабо (засега) да се проявят тенденциите, които са вече силно изразени в Западна и Централна Европа.
 
- От кои партии извън парламента можем да очакваме изненади през 2019 г. Има ли почва за нови играчи?
- Засега носител на сериозна изненада не се вижда. Известните ни извънпарламентарни партии не показват някакъв видим напредък и шансовете им да прескочат бариерата на този етап са малки.
Има както обществена нагласа, така и назряла потребност от поява на нови политическа сила, която да промени модела на управление на страната и да ни поведе към постигане на големи, стратегически цели, от които зависи оцеляването ни като нация. Смятам, че в обозримо бъдеще тази обществена потребност ще се материализира.

В категории: Политика