Имат ли ГЕРБ и ДПС нов „специален човек“ за наследник на Пламен Георгиев?

Корнелия Нинова предупреди, че законовата промяна (внесена от Данаил Кирилов и Хамид Хамид) е пак за специален човек


Депутати от двете формации предлагат промяна на законовите изисквания за шефа на КПКОНПИ, според Корнелия Нинова поправката се прави за определена персона

БСП няма да се върне в парламента за гласуването на смяната на Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ. Това обяви отново лидерът на партията Корнелия Нинова. Днес тя внесе в ЦИК подписи за регистрацията на формацията й за евроизборите.

Мнозинството избра Пламен Георгиев и тогава гласувахме против. Имахме аргументи. Не ни чуха, избраха си го. Сега им предлагаме да си го сменят“, каза Нинова, но уточни: „Вместо обаче това, пристъпват към поредната грешна стъпка. Променят закона за КОНПИ, като променят условията, на които трябва да отговаря председателя – защото го правят отново за специален човек. За пореден път законите в България, които правят ГЕРБ, са за специални хора.“

На въпрос кой е този специален човек, Нинова отговори: „Идете и ги питайте тях“.

Наскоро медии съобщиха, че депутатите Данаил Кирилов (вече правосъден министър) от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС са предложили законова промяна на второ четене. Според нея отпада императивът шефът на КПКОНПИ да е юрист с 10-годишен стаж, а следващият началник на антикорупционния орган ще може да заеме поста, ако има професионален стаж в службите за сигурност и обществен ред, от които 5 години на ръководна длъжност.

Към момента Пламен Георгиев продължава да е председател на антикорупционната комисия, като е в отпуск, докато тече проверката на скандала с тризонета му с огромна тераса със сауна. През 2018 г. той бе избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". 

БСП пък миналата седмица обяви, че внася подписи за стартиране на процедура по отстраняването на Георгиев, както и на заместника му Антон Славчев, който също бе вкаран в сагата „апартаментгейт“.

Днес Нинова пак коментира, че ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ са от едната страна на барикадата - тези партии смятали, че реален проблем в борбата с корупцията у нас няма.


В категории: Политика