Инициативният комитет започва разговори с политическите сили за районирането на Бургас

Инициативният комитет за районирането се надява да убеди основните политически сили, че промяната ще е за доброто на гражданите


ИК „За развитие на местната демокрация” се надява на подкрепа, за да прокара идеята градът да има районни кметства

Ще проведем срещи с всички представители на групи в ОбС Бургас, както и независими съветници, за да потърсим подкрепа за районирането на Бургас.

Това съобщиха за Флагман.бг от Инициативния комитет „За развитие на местната демокрация”, в който попадат общинският съветник и лидер на Движение „България на гражданите” в Бургас Живко Табаков, Стоян Грозев, адвокат Иво Баев, художникът-историограф Митко Иванов и зеленият активист Даниела Божинова.

Флагман.бг потърси инициаторите на идеята Бургас да има районни кметства, минути след като стана ясно, че градоначалникът Димитър Николов е внесъл докладна записка с готов проект за определяне на шест самостоятелни администрации с избираеми кметове на най-големите комплекси в града.(ВИЖ ТУК)

„Това е една малка победа за нас! Още днес започваме разговори с представители на всички политически сили. Надяваме се да ги убедим, че районните кметства ще са полезни за гражданите на Бургас”, каза пред Флагман.бг Живко Табаков.

По думите му е крайно време да се промени настоящата ситуация, при която териториалните дирекции прехвърлят топката към общината и никой не носи пряка отговорност. 

Районните кметове с ясни политики ще могат да се ангажират и за разрешаване на проблемите с паркирането, което вече има във всички жилищни комплекси в града”, подчерта Табаков.

На този етап е трудно да се предположи дали ОбС ще подкрепи предложението. Мнозина считат, че след като Димитър Николов е вносител на докладната, то тя ще бъде приета, но кметът реално е извършил ангажиментът, който има по закон – да изготви проект и внесе предложението на Инициативния комитет.

От друга страна в Закона за прякото участие на местни граждани в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) никъде не е посочен срок, а в случая Димитър Николов внася предложението 10-ина дни, след като е получено в администрацията, което може да се тълкува многозначително.

При всички положения предстои интересен дебат по темата.

 


В категории: Политика