Исторически момент: Българската православна църква прие трансплантациите на органи

Патриаршията вижда процеса като нормално желание на човека да удължи живота си и като допълнителна възможност за покаяние


Светият синод обаче има няколко условия, вижте какви са те




Българската православна църква официално прие трансплантациите на органи, тъкани и клетки, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта.

Това е исторически момент за България, тъй като досега позицията на Патриаршията не бе обявявана публично,  въпреки че множеството от попове и висши църковни лица многократно са изразявали мнението  си, че дарението на органи все пак е добро.

В официален текст, публикуван на сайта на Светия Синод, става ясно, че  Църквата одобрява тази практика.

Ето какво пише Светата църква:

Българската православна църква напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.

Желанието на човека да разшири границите на земния си живот е благословено от Православната Църква, виждаща в това възможност за покаяние, добри дела и духовно развитие, изпълнение на божествения призив “бъдете свети, защото Аз (Господ, Бог ваш) съм свет” (Лев. 11:44).

Преимането на трансплантациите от църквата обаче идва с няколко условия. Първо - даряващият органите си да е свободен сам да избере дали да стане такъв. Втора - да се взима съзнателното съгласие на донора. Трето – църквата никога няма да приеме даряването на органи ако те са изражение на алчността и користолюбието.

По този начин Българската православна църква отваря нова страница в съществуването си, признавайки за приета една от най-наложените и животоспасяващи практики в световната медицина.

В категории: Животът