Ивайло Дражев пак се забърка в скандал! Затвори централния портал на НОИ

След като стоя мирен известно време в затвора и на свобода, бизнесменът отново се връща към скандалните си прояви


Бизнесменът Ивайло Дражев, забъркан в миналото в десетки скандали, отново изплува на сцената. След като влезе в затвора за двойно убийство на пътя, той се затиши. Беше кротък и като го пуснаха на свобода. Но шило в торба не стои, е казал народът.
В края на миналата седмица Дражев скандализира обществеността  в Бургас, тъй като затвори централният портал на териториалното поделение на НОИ – Бургас откъм бул. “Стефан Стамболов”. Преди години бизнесменът продаде сградата на държавния институт, но земята остана негова собственост.

Общинският съветник отСДС Тошко Иванов днес изпрати остро писмо до медиите.
„Настоявам Министерството на труда и социалната политика да реагира във възможно най-бърз срок и да осигури отново достъп през този портал, защото в момента влизането в сградата на НОИ-Бургас е много усложнено. Работещите там и хората, които искат да бъдат обслужени административно,  трябва да използват обиколни маршрути, което изисква допълнително време и ги затруднява, особено възрастните, хората с двигателни проблеми и майките с колички”, призовава той. Като общински съветник от групата на Реформаторския блок в местния парламент Иванов е повдигнал темата пред Постоянната комисия по общинска собственост и инвестиционни политики.

„Посетих териториалното поделение на НОИ-Бургас, за да се запозная с реалната обстановка. Зная, че от там са  подали сигнали до  прокуратурата и МВР, понеже за техните клиенти затварянето на портала е голямо неудобство. За съжаление Община Бургас не може да разплете сложния казус, защото  има миноритарен  дял в собствеността. Затова, в името на бургаските граждани,  призовавам Министерството на труда и социалната политика  да предприеме необходимите мерки и да отвори входа откъм бул. „Стефан Стамболов””, заявява Тошко Иванов.  

Ивайло Дражев придоби 80% от активите на “Фина механика”  чрез приватизация. Договорът е подписан на 9 декември 1998 г. Най-голямата хапка е основната административна сграда - 8 етажа, 3 225 кв. м. разгърната застроена площ. Според приватизационния договор цената на сделката е 1 010 000 000 тогавашни лева. По банковия курс през декември 1998 г. това прави 594 118 щатски долара. Година по-късно Драев продава сградата на НОИ за 2 231 250 долара или 3,7 пъти повече, отколкото е платил на общината за 80 % от всички имоти на "Фина механика".
Както и да се смята, НОИ можеше да спести за пенсии в Бургас 1 637 132 долара, ако беше купил сградата директно от общината.

Тази огромна разлика в полза на Дражев още тогава буни духовете в Бургас. Той обаче обяснява, че е вложил много пари в реновиране.
Освен това не бива да се забравя, че договорът предвижда Дражев да плаща на вноски – 30% в деня на подписването, 20% след 9 месеца и 50% след 12 месеца.

Очаквайте подробности!