Иван Ласкин стана посмъртно почетен гражданин на Тополовград

Дора Кънева и Алекс Сърчаджиева бяха рамо до рамо като продължители на делото на двамата актьори


Със същото отличие бе награден и Христо Мутафчиев

Председателят на журито през 2012 г. на Международния фестивал на комедийните театри „Велко Кънев“ – Иван Ласкин, който посвети общо 12 години от творческия си живот като присъствие в малката погранична община Тополовград, показвайки пълна съпричастност към духовността на този край, от днес в почетен гражданин на град Тополовград. По време на празничната церемония по откриването на фестивала снощи името на покойния Иван Ласкин бе обявено наред с председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Излизайки на сцената, Мутафчиев каза следното: „Два пъти съм забравял текст на сцената – първият път беше, когато се срещнах очи в очи с Велко Кънев преди много, много години. Погледът му ме респектира по начин, по който в този миг осъзнах колко е сериозна професията ни. Доста по-късно след това излязох на сцена с Иван Ласкин в постановката „Ромео и Жулиета“. Силното му присъствие ми повлия по начина, по който влияеше Велко Кънев. И двамата пазя в сърцето си“, заяви Мутафчиев.

Снощи организаторите на 24-ото издание на фестивала показаха кратък мемориален филм за Велко Кънев и Иван Ласкин. Роденият в съседната община Елхово Велко Кънев до последния си дъх председателстваше журито на този фестивал, а след смъртта му организаторите единодушно решиха да именуват международното събитие на актьора.

На сцената снощи високо отличие на Съюза на българските артисти получи основателят и основен двигател на фестивала от първия му ден преди 24 години Красимира Ятакчиева – сертификат за изключителни заслуги към културата на България.

В Тополовград започна 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”. По традиция театралните състави - участници преминаха през главната улица с пъстро шествие, водено от участниците в гвардейски отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев“ - Кърджали.

Много настроение и тържественост създадоха и мажоретният и танцовият състав на домакините. На площада се издигна флага на фестивала.
След тържественото начало на площад „Освобождение“ гостите и публиката присъстваха на церемонията в зрителната зала, където заместник-кметът на общината Маргарита Георгиева откри фестивала. Тя поздрави гостите, уважили театралното събитие в малкия Тополовград: Румен Димитров - заместник-министър на културата; Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите; Борислав Чакринов – директор на ДТ “Адриана Будевска" - Бургас; проф. д-р Михаил Мелтев – почетен гражданин на Тополовград; съпругата на Велко Кънев Дора Кънева, гости от приятелски турски градове и др.


Поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов поднесе заместник-министърът Румен Димитров. Участниците и организаторите получиха поздравителни адреси от президента на България Румен Радев, от Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия“, от народните представители Елена Йончева, Никола Динков, Виолета Желева и др. Специални поздрави към организаторите отправи Христо Мутафчиев. Той връчи Почетен знак на Съюза на артистите в България на Красимира Ятакчиева с думи на благодарност и признателност за дългогодишните ѝ заслуги за провеждането на престижното театрално събитие.
След тържествената церемония зрителите и гостите гледаха новата постановка на тополовградския Театър на комедията „Велко Кънев“ - „Всичко свършва така, както ви се харесва“ от Майкъл Грийн.


Двадесет и четвъртият фестивал ще продължи до 19 май. Той се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”. В седемте фестивални дни тополовградска сцена ще се представят 19 театрални състава. Във фестивалната програма ще участват български театри от Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна и любителски театри от България.
Жури с председател големият български актьор Калин Сърменов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.

„Самодейците показват сериозно майсторство, на което биха завидели и професионалистите. Ние от Министерството на културата не само подкрепяме този фестивал, но и го обичаме“, каза зам.-министърът на културата Румен Димитров, който бе официален гост на фестивала. От първата вечер говорим за следващия фестивал, който е юбилеен и се надяваме да е още по-добре организиран с помощта ни, добави той.

Той подчерта, че към участниците има особено изискване да говорят чист български език и тази година всички трупи говорят български.

 

 




В категории: Просвета