Изграждат нови бус ленти по бургаския бул. „Демокрация”, ще свързват жк „Славейков” с центъра за 6 млн.лв.

Целта е по-бързото придвижване в града и съкращаването на времето за пътуване и броя на прикачванията


Обществената поръчка е стартирана от Община Бургас, включва умни светофари, нови спирки и обезопасени пешеходни пътеки



Обхватът на бързата линия в новата транспортна схема на Бургас ще бъде разширен значително. Това става ясно от обществена поръчка за 6 млн.лв., обявена от местната администрация, която цели да се извърши основен ремонт на маршрута между жк „Славейков” и края на ул. „Булаир”, която води до Терминал Юг.

Финансирането на мащабния проект ще се осъществи по схемата на Приоритетна ос 1 – „Устойчиво и интегрирано градско развитие” и „Интегриран модел за управление на градската мобилност” на първи етап. Целта на обществената поръчка е да се постигне по-бързото придвижване в рамките на града, като се съкрати времето за пътуване. За да стане това реалност по бул. „Демокрация” и ул. „Булаир” ще бъдат изградени бус ленти.

Освен това по целия маршрут са предвидени средства за изграждането на нови спирки, обезопасяването на пешеходни пътеки, подобряване на достъпността за хора с увреждания, както и не на последно място – промени в светофарните уредбни, които да позволят на автобусния трафик да преминава приоритетно.

Както стана ясно, проектът е на стойност 6 млн.лв. без ДДС, а за изпълнението му вече има 2 фирми, които са подали оферти за участие – базираната в Шумен „Автомагистрали-Черно море” АД и софийската „Инфра Експерт” АД.

Припомняме, че предложението съвсем не е ново. За подобна идея се говореше само няколко месеца след въвеждането на новата транспортна схема през ноември 2017 г. Тогва то включваше участъка между ул. „Булаир”. За момента не е ясно как точно ще бъде извършено подобно преструктуриране на една от най-натоварените пътни артерии в Бургас – бул. „Демокрация”, чиито най-десни пътни ленти в двете платна са предимно заети от паркирани автомобили. Не е ясно и къде точно на ул. „Булаир” ще има място за изграждането на бус лента, при положение, че тя е двулентова и съвсем не е широка.

Предложението за изграждането на нови спирки пък несъмнено бургазлии свързват с тези на бързата линия, за които и до ден днешен все още има полемика от страна на жителите на града. Притесненията са още, че въпросните „умни светофари”, които бяха обещани още преди 2 години, все още не са напълно активни, и въвеждането им в нови части от Бургас, би имало нулев резултат върху облекчаването на трафика.

Важно е да се отбележи, че бързите линии в града, които водят до жк „Меден рудник” , „Славейков” и „Изгрев” все пак носят със себе си сериозно подобрение във времетраенето на пътуването, особено в час пик. А самата идея по бул. „Демокрация” да минават такива въобще не е лоша, но за да се осъществи правилно, концепцията трябва да бъде изпипана възможно най-много.

Съвсем скоро се очаква да има и проектно предложение за това как би изглеждал автобусния трафик там. Очаквайте подробности!

В категории: Бургас