Изграждат първия за България мото паркинг в Бургас на бул."Демокрация"

Финансирането може да дойде от Бюджет 2019 г., отдел ремонти, коментират вносителите на докладна, сред които е и Диян Димов, председател на комисията по транспорт


Предложението е на група общински съветници, става въпрос за неизползван участък от бул. „Демокрация“

Да се изгради паркинг за мотори в Бургас. Това предложение идва от група общински съветници, сред които е и председателят на комисията по транспорт Диян Димов, както и неговите колеги Стефан Колев и Костантин Луков.

Става въпрос за участъка на бул. „Демокрация“ между Чадъра и пешеходната пътека на бул. „Богориди“, където двете пътни платна са разделени от пешеходна зелена зона.

Идеята идва в контекста на засиления интерес на бургазлии към моторите и факта, че броят на този тип транспортни средства рязко се е увеличил. Това най-вече си проличава в летния сезон и неизменно води до все по-трудното намиране на места за паркиране от страна на мотори, мотопеди и велосипеди.

Именно това е и причината за изграждането на първия в България мото паркинг, коментират общинските съветници в докладна записка, която вече са внесли към местния парламент. Избраната от тях алея, която от години е изоставена и неподдържана, според тях е перфектно място за подобна инициатива.

„Там могат да бъдат изградени 50 броя паркоместа – по средата, където те да не пречат на двете пътни платна на бул. „Демокрация“. Дърветата, които са там от десетилетия, няма да бъдат засегнати по никакъв начин. Факт е, че тази част от платното за движение не се използва от пешеходците от много години – защо тогава да не влезе в употреба по друг начин?“, пишат още съветниците. Те уточняват, че за сигурността на гражданите ще бъде монтирано и видеонаблюдение и ново осветление. По всяка вероятност и пътната настилка в участъка ще бъде сменена, тъй като в момента тя е непригодна.

Те са публикували и списък с всички предимства и странични положителни ефекти за Бургас, в случай, че алеята бъде утилизирана за мото паркинг. Можете да го видите в самата докладна записка ТУК. Необходимите за проекта средства пък да бъдат отпуснати от Бюджет 2019 г, дейност 6060, параграф 1030 – ремонт и поддържка.

Дали идеята ще получи одобрение от мнозинството общински съветници в Бургас ще стане ясно в края на месеца на редовната сесия на местния парламент.