Качето на път да се размине с условна присъда след ареста си с кокаина

Данчо Качето влиза наперено в съдебна зала, след като успя да се договори с прокуратурата


Прокурор Росица Дапчева и адвокатът му Петър Димитров в този момент изготвят споразумението, което до минути ще представят на Бургаския окръжен съд



38-годишният айтозлия Йордан Иванов, по-известен като Данчо Качето, е на път да отърве сериозна присъда и да се размине само с условно наказание, след като преди година и 3 месеца ченгета бе спипан с кокаин край с. Просеник, Айтоско. Наказателният процес срещу Качето започна в Бургаският окръжен съд тази сутрин. Буквално пред вратата на съдебната зала наблюдаващият прокурор Росица Дапчева и адвокатът му Петър Димитров започнаха преговори за сключване на споразумение, с което Йордан Иванов да се признае за виновен.

След няколкоминутен разговор двамата стигнаха до принципно споразумение – една година условно с 4-годишен изпитателен срок. Споразумението ще бъде представено след минути пред състав на Бургаския окръжен съд. На разпоредителното заседание стана ясно, че Качето, който е осъждан за наркотрафик във Франция, е излежал присъдата си, но все още не е платил глобата от 300 хил. евро.


Прокурор Росица Дапчева (в ляво), адв. Петър Димитров (в гръб) и Данчо Качето проведоха преговорите за споразумението съвсем прозрачно -  пред репортер на Флагман.БГ, в коридорите на Съдебната палата

Още преди да види споразумението, съдия Събчо Събев бе категоричен: „Няма да мине без глоба”. С това той искаше да покаже, че не би приел всяко споразумение и защитата и обвинението.

„Като те гледам носиш на бой, носиш и на присъди”, обърна се магистратът към възпълничкия айтозлия.

„Нося на всичко!”, отговори му нахакано той.

„Плати ли онези 300 хил. евро?”, зададе му друг въпрос съдия Събев.

Не”, този път смирено и съвсем тихо промълви Качето.

„Кога ще ги платиш? Това са 300 хил. евро. Ще плащаш, няма мърдане!”, скастри го наказателният съдия, след което погледна документите по делото и отсече: „Всичко е червено, не знам какво ще правим”

Очаква се споразумението да бъде представено в 10:30 ч. пред БОС.