Как трябва да изглежда управлението на държавата според ДПС

Формациите на Доган, Марешки, Нинова и Борисов следва да се обединят в парламента под обща програма, смятат в ДПС


Системните партии в парламента следва да се обединят около обща програма, обясни Мустафа Карадайъ


Номиналният председател на ДПС Мустафа Карадайъ продължи мисълта на Ахмед Доган за съставяне на програмно правителство. Според Карадайъ системните партии в парламента следва да се обединят около „програма за ускорено догонващо развитие на страната”.

„Мисля, че всяка година думите на г-н Доган се очакват и от медиите, и от анализаторите, и от обществеността и то е нормално и е разбираемо. От наша гледна точка на „Движение за права и свободи”, вие сте в течение и сте наясно, ние много сериозно работим върху програма за ускорено догонващо развитие на страната. Това е нашият призив към системните партии. Да направим нужното и необходимото за ускореното догонващо развитие на страната”, каза Мустафа Карадайъ.

След констатация на „Флагман”, че ДПС няколко пъти са искали предсрочни избори, председателят на партията контрира: „Но вие сигурно помните и знаете в наши декларации сме казвали „и какво от това” и продължението е било – системните, отговорните, национално отговорните партии да си свършат работата. Така че мисля, че по тази тема сме наясно.”

От ГЕРБ и БСП днес отхвърлиха идеята на Ахмед Доган за програмно правителство. След молба за коментар на това Мустафа Карадайъ призова от своя страна: „Ако може, да не коментираме”.

Днес „Обединените патриоти” (ОП) напуснаха пленарното заседание с аргумента, че имало сделка между ГЕРБ и ДПС заради промените в Закона за вероизповеданията.
„Аз мисля, че националистите малко преекспонираха темата, но ние патриотите и национално отговорните партии направихме една много голяма крачка с приемането на закона за вероизповеданията”, коментира от своя страна Мустафа Карадайъ.

Той обясни още: „Нужно е да дадем своя принос и своя дан в подкрепа на държавата, държавността и на гражданите на страната”.

Карадайъ отказа да каже кои са според него системните партии и дали „Воля” на Марешки е такава, въпреки че „Флагман” му зададе въпроса неколкократно.
Депутатката Велислава Кръстева, която е и пресаташе на ДПС, след това обясни пред репортера на „Флагман”, че трябвало да се чете повече политология.
„Воля” била системна партия, поне според партийните им документи.
„Обединените патриоти” (ОП) не е системна формация, а това, че участват в управлението, е парадокс
, обясни още Кръстева.

От цялата ситуация става ясно, че според ДПС несистемните в парламента са само „Обединените патриоти”. Това е интересна гледна точка предвид факта, че формацията на Веселин Марешки „Воля” наскоро влезе в европейския алианс на националистически партии, воден от французойката Марин льо Пен.
Самият Марешки неведнъж е обяснявал, че той и партията му „Воля” са несистемни.

ДПС обаче явно не ги смятат за такива. Изводът е, че според тях следва да има обединение около програма в сегашния парламент на ръководената от Бойко Борисов партия ГЕРБ, на БСП с лидер Корнелия Нинова, „Воля” на Марешки и ДПС.

В категории: Политика