Какво е бъдещето на Профсъюзния дом, ще продадат ли Община Бургас и Областна управа дяловете си?

Знаковата сграда ще се използва изцяло за административни нужди


Предстои ремонт на сградата на Община Бургас, вероятно част от службите ще бъдат преместени в Профсъюзния дом

Какво ще е бъдещето на Профсъюзния дом, който се намира на площада на Операта в Бургас? Това е най-коментираният въпрос през последните дни, след като стана ясно, че дългогодишната сага за делба на сградата е приключила. 

Появиха се дори спекулации, че сградата ще попадне в ръцете на строителни босове, които напълно ще преобразят бившия Профсъюзен дом - я в хотел, я в казино, но това се оказаха само градски легенди, които са доста далеч от истината, показа проверка на Флагман.бг.

Предстои Общинският съвет да гласува спогодбата за уреждането на спора по гражданското дело, започнало в далечната 2002 година. Ако бъде приет в този вид, Общината ще получи основната част, - 55,84 % от собствеността на сградата.

Администрацията не смята да се сбогува със зданието. Дори напротив. Има съвсем други амбиции за своите части - а именно някои дирекции да бъдат прехвърлени там.

В момента в бившия Профсъюзен дом се помещават отделите по култура, счетоводство, кабинетът на омбудсмана, както и цялата Дирекция за опазване на околната среда.

Очаква се съвсем скоро да стартира ремонт на сградата на Общинската администрация, с което ще започне и оптимизация на службите. Общината ще получи и помещението на бившата емблематична дискотека Космополитън. Едва ли обаче ще се сбъдне мечтата на поколения бургазлии да бъде възродено култовото заведение. Помещенията ще бъдат преустроени и използвани за административни нужди и обслужване на граждани, кои ще бъдат службите – ще бъде въпрос на организация от страна на Община Бургас.

Все още не са ясни плановете за държавната част от знаковата за града сграда. Това ще стане след окончателното приключване на 16-годишното дело и Общинският съвет прие спогодбата, заявиха от Областна управа.

Напълно логично е обаче делът да се прехвърли към Министерството на правосъдието и оттам към Административният съд в Бургас, който търси нова сграда и желае да се изнесе от Съдебната палата.  Припомняме, че новият председател на институцията Чавдар Димитров търси вариант съдът да се премести именно в Профсъюзния дом.

В категории: Бургас