Камарила ли е Камарата на строителите в България?

Инициативата на Елена Йончева за независима проверка на пътищата доведе до абсурдна реакция от страна на КСБ


Протестът срещу опозицията прилича на паническа реакция и страх от разкриване на злоупотреби


Утре строители ще стоварят хиляда машини на „Цариградско шосе“. Причината е протест срещу множеството публични обвинения в последните месеци за нагласени обществени поръчки и некачествено изпълнение.
Това обявил днес Илиян Терзиев – председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ).


Терзиев директно посочил, че тези, които ги атакуват, са БСП.

Повод за конфликта между КСБ и соцпартията стана настояване за проверка на качеството на няколко важни пътни отсечки. На 6 ноември четирима депутати, начело с Елена Йончева, внесоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за наемане на независима европейска лаборатория, която да вземе „вертикални ядки“ от четири магистрали, един първокласен и един второкласен път.
Целта е да се види дали е вложен съответният материал или има отклонение на средства.

Последва бурна реакция от страна на Камарата на строителите, които призоваха четиримата депутати да подадат оставка. Според представителите на бранша, БСП правят пропаганда с политически цели на техен гръб.

Това обаче е абсурдно.

Ако строителите са чисти, те би следвало да приветстват искането за проверка на качеството на пътищата. Тя ще докаже тяхната правота и ще затвори устата на опозицията.

Изкарването на техника и изпращането на работници на митинг е глупава демонстрация на сила от страна на бизнеса. Това, фактически, ще е платена акция – утре вместо да са по работните си места, подчинените на въпросните началници от КСБ ще изкарат надника си на протеста в София. Едва ли някой е питал самите служители дали им се протестира.

Освен това БСП не води кампания срещу българските строители. Това е системна партия, която дълги години е била част от властта. В случая става въпрос за конкретна инициатива на Елена Йончева, подкрепена от колегите й в парламента, и това е похвално. Тя не би увредила на бранша, а напротив – ще е от полза за почтените и честни строители.

България е корумпирана държава и това е видно от всички сравнителни класации и глобални изследвания. Един от най-лесните начини за крадене е през обществени поръчки в строителството и това е отдавна известно в целия свят.

Протестът срещу парламентарната опозиция в случая изглежда като неадекватна и паническа реакция, представляваща de facto подкрепа за властта и за корупционите практики.
Това е тежък автогол за КСБ, показващ несъстоятелността на въпросната браншова структура, която от камара май се е превърнала в строителна камарила.

В категории: Бизнес , Политика